15/06/2020 | Yazar: Umut Güven

65+ Yaşlı Hakları Derneği ile karantina süreci söyleşisi Kaos GL Karantina I sayısında.

Kaos GL Dergisi okuma önerisi: Karantina sürecinde yaşlılık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Dergisi iki sayılık Karantina serisi ile LGBTİ+’ların pandemi sürecindeki deneyimlerini okuyucu ile paylaşırken, çeşitli sosyal izolasyon ile karantina hallerini de tartışmaya açtı.

Kaos GL Dergisi iki sayılık Karantina serisinde “karantina” sürecini ve/veya kavramın kendisini farklı perspektiflerden değerlendiren birçok yazı yer aldı. Bu yazılardan biri de Karantina I sayısında 65+ Yaşlı Hakları Derneği’nden, Gülüstü Salur ve Özlem Yalçınkaya ile yaşlı haklarına ve Covid-19 sebebiyle deneyimlenen karantina günlerinin yaşlıların yaşamlarına olan etkilerine dair konuştuğumuz röportaj oldu.

“Yalnız yaşlı olmak ‘kötü senaryo’ olmak zorunda değil”

65+ Yaşlı Hakları Dernek Başkanı Bilişsel Nörolog Dr. Gülüstü Salur ve Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya dernek faaliyetlerini, yaşlıların bu dönemdeki ihtiyaçlarını ve tüm sürece dair değerlendirmelerini Kaos GL Dergisi ile paylaştı.

“LGBTİ+ gibi izolasyon ve ayrımcılığa maruz kalan bireyler için de yaşlılığa hazırlığın önemli olduğuna inanıyoruz. Psikolojik, mental, fiziksel, ekonomik, hukuki ve hatta yaşam alanı düzenlemeleri anlamında yapılabilecek birçok hazırlık var. Biz Dernek olarak yaşlılığa hazırlık eğitimlerimizde çocuğu ya da bir ailesi olsa da olmasa da herkesin yaslıyken yalnız da olabileceği düşüncesiyle hazırlık yapmasının önemine vurgu yapıyoruz. Çünkü bunun örneklerine sıkça rastlamak mümkün. Yalnız yaşlı sayısı da göç̧ ve ekonomik nedenlere bağlı olarak ülkemizde hızla artıyor.”

“Yalnız yaşlı olmak, yaşlı dostu toplumsal mekanizmalar kurulabilirse ve hayatın içinde olabildiğince uzun süre aktif kalmanın imkanları sağlanabilirse sunulduğu gibi ‘kötü senaryo’ olmak zorunda değil.”

Sözleriyle yaşlı dostu toplumsal mekanizmaların önemine dikkat çeken ve ardından karantina sürecinde Türkiye’deki yaşlıların deneyimlerinden bahseden Gülüstü Salur ve Özlem Yalçınkaya ile gerçekleştirdiğimiz röportajın tamamı Kaos GL Dergisi Karantina I sayısında.

Sayıya ulaşmak için tıklayın!


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam