28/09/2005 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve AB Komisyonu, Ankara Valiliği'nin Kaos GL'nin kapatılması için dava açılmasını istemesini, temel özgürlüklerin ihlali ve ayrımcılık olarak niteledi. Valiliğin kararının derhal düzeltilmesini istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve AB Komisyonu, Ankara Valiliği'nin Kaos GL'nin kapatılması için dava açılmasını istemesini, temel özgürlüklerin ihlali ve ayrımcılık olarak niteledi. Valiliğin kararının derhal düzeltilmesini istedi.

KAOS GL

Tolga Korkut

AB Komisyonu ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ankara Valiliği'nin eşcinsel hakları örgütü Kaos GL'nin kapatılması için dava açılmasını istemesi nedeniyle, Türkiye'yi uyardı.

HRW, Türkiyeli yetkililerin eşcinsel haklarını savunan bir örgütü kapatmaya çalışmasının temel hak ve özgürlüklerden örgütlenme özgürlüğünün ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti.

Örgütün eşcinsel haklarıyla ilgili yetkilisi Scott Long, "Bu tehlikeli hamle, eski alışkanlıklardan zor vazgeçildiğini gösteriyor" dedi.

"Türk Medeni Kanunu'ndaki 'ahlak' ifadesine başvurmak, temel hakların ihlali ve ayrımcılığın bahanesi oluyor. Eşit koruma cinsel yönelim ve cinsel kimliği dışlamaz."

HRW, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ni onayladığını, BM İnsan Hakları Komitesi'nin de 1994 yılında, sözleşmenin "cinsel yönelimi" de ayrımcılığa karşı korunan statülerden biri olarak saydığını anımsattı.

Örgüt, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de birçok davada, cinsel yönelime ve cinsel kimliğe dair ayrımcılığı mahkum ettiğini vurguladı.

AB Komisyonu: Valiliğin kararı derhal düzeltilmeli

NTV'den Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Avrupa Birliği Komisyonu da, Dışişleri Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği nezdinde girişimde bulundu ve "Eşcinsellik insan haklarının çok önemli bir parçası. Valiliğin bu yaklaşımı kabul edilemez" mesajını iletti.

Bir AB yetkilisi, "Valiliğin bu kararı cinsel tercihe saygı ve örgütlenme özgürlüğünün ihlalidir. Derneğin kapatılması kararı ayrımcılık olur" dedi. Bu tutumun Türkiye için kasımda açıklanacak ilerleme raporunda yer alacağına işaret etti.

Vali yardımcısı kapatma istemişti

Ankara Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu, Kaos GL'nin 15 Temmuz'da dernekleştiğini bildiren yazısına yasal yanıt süresinin sonunda, 15 Eylül'de yanıt vermiş; derneğin adının ve tüzüğünün amaç bölümünün, Medeni Kanun'un "ahlaka aykırı dernek kurulamaz" ifadesini ihlal ettiğini öne sürerek, savcılıktan kapatma davası açılmasını istemişti.

Kaynak: BİA, 27 Eylül 2005

Etiketler: insan hakları
İstihdam