22/03/2012 | Yazar: Umut Güner

Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara 2012’de de LGBT Mültecilere destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Kaos GL, LGBT Mültecilerin Sesi Oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği 2007 yılından başlayarak İnsan Hakları Programı kapsamında LGBT Mültecilere yönelik Mülteci Destek Programını yürütmekte. Bu program kapsamında LGBT mültecilere, hukuki, sosyal destek verilmekte ve sosyal hizmetlere erişimleri desteklenmekte. LGBT Mülteciler 2012 yılı itibariyle 17 farklı ilde ikamet etmekteler. Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara 2012’de de LGBT Mültecilere destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi.
 
Kara ile 2011 yılında LGBT Mültecilerin Türkiye’sindeki sorunlar üzerine konuştuk.
 
Kaos GL Mülteci Destek Programı kapsamında 2011 yılında neler yaptı?
Ocak 2011 tarihinden bu yana LGBT sığınmacı ve mültecilerin genel olarak gönderildiği belirlenen 5  uydu kente (Kayseri, Isparta, Nevşehir, Eskişehir Niğde) toplamda 18 ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretler LGBT sığınmacı ve mültecilerin yaşadıklarını birebir kendilerinden dinleyip, Türkiye’de yaşadıkları sorunları yerinde tespit edilmesini sağladı. Ayrıca görüşme yapılan LGBT sığınmacı ve mültecilerin sosyal ve finansal konularda yaşadıkları sorunları BMMYK’ne bildirildi ve BMMYK dosyaları takip edildi, sağlık hakkına erişim, hukuki danışmanlık vs konusunda yardımcı olundu ve görüşme yapılan bireylerin iletişim bilgilerini alınıp, aynı zamanda bize ulaşabilmeleri için kendi iletişim bilgilerimiz görüşme yapılan bireylere verildi.
 
Kaos GL geçen sene kaç mülteciye destek verdi?
75 LGBT sığınmacı ve mülteci ile birebir görüşüldü. Sosyal hizmetlere ve sağlık hizmetine nasıl erişecekleri konusunda kendileri bilgilendirildi. 10 mülteci e-mail yolu ile Kaos GL’ye ulaştı, birebir görüşme yapılan ve e-mail yolu ile tarafımıza ulaşan mültecilerin yaşadıkları sorunlar e-mail, acil durumlarda telefon ile BMMYK’ne bildirildi. 50 LGBT sığınmacı ve mülteci tarafından BMMYK’ndeki dosyalarından bilgi paylaşabilmek için yetkilendirildi, tarafımıza yetki belgesi veren mültecilerin dosyaları ile ilgili bilgi alındı ve kendileri bilgilendirildi.
 
LGBT Mülteciler Uydu kentlerde barınmaya ilişkin ne tür sorunlar yaşıyorlar ve Mülteci Destek Programı bu sorunlara nasıl çözümler üretiyor?
LGBT mülteciler ev sahipleri ile sıkıntı yaşayabiliyor. Cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri öğrenildiği zaman ev sahipleri genelde evlerini boşaltmalarını istiyor. Bunun yanında mültecilerden ev kiraları genelde yıllık yada altı aylık alınıyor. Bu da LGBT mültecileri maddi olarak sıkıntıya düşmelerine neden oluyor. Veyahut ev verilmiyor, kefil isteniyor.
10 mülteciye uydu kentini değiştirmek için gerekli prosedürler hakkında bilgi verildi ve 5 mülteci için Emniyet Müdürlüğüne vermesi için gerekli dilekçeyi hazırlandı ve telefonda polis memurlarıyla görüşme yapıldı. Konutuna girilip parası çalınan bir mülteciye şikayetçi olması konusunda yardımcı olundu ve mülteciyle beraber karakola gidilip bilgi alındı. Ev sahibi tarafından rahatsız edilen bir mültecinin, ev sahibi ile görüşüldü. Kalacak yeri olmayan bir mülteciye, SGDD Isparta şubesi ile görüşülüp sosyal yardımlaşmanın misafirhanesinde kalacak yer ayarlandı.
 
LGBT Mültecilere hem BMMYK sürecinde hem de gündelik yaşamlarında hukuki destek veriyorsunuz? 2011 yılında bu alanda neler yaptınız?
Hakkında devam eden bir dava olan bir mültecinin çıkışında problem yaşamaması için Isparta’da hakim ile görüşüldü. Duruşma tarihinin çıkışından önceye alınması ve sorun yaşamadan çıkış yapması sağlandı. Cinsel saldırıya maruz kalan bir mültecinin konuyla ilgili devam eden kamu davası konusunda hukuki danışmanlık vermek için dosyası incelendi ve mahkemeyle görüşülüp gerekli hukuki danışmanlık verildi. Saldırıya uğrayan 4 trans mülteciye hukuki prosedür hakkında bilgi verildi. 2 ret dosyasının itiraz sonrası yapılan görüşmesinde gözlemci olarak bulunuldu. Sınırdışı tehlikesi olan 2  mültecinin durumu BMMYK’ne bildirildi ve sığınma prosedürü konusunda kendileri bilgilendirildi. Sığınma talebinde bulunmak isteyen bir mülteciye nereye başvuru yapabileceği ve sığınma prosedürü hakkında bilgi verildi.
 
LGBT mültecilere sağlık alanında ne tür destekler veriyorsunuz?
Hormon desteğine ihtiyacı olan 4 trans mülteci için BMMYK ile görüşüldü ve hormon yardımı için yapılması gerekenler konusunda kendileri bilgilendirildi. Hormon desteğine ihtiyacı olan 5 trans mülteci için finansal destek için fon bulundu. Sağlık problemleri yaşayan 15  mültecinin durumu BMMYK’ne bildirildi ve tedavi için nereye başvuracağı konusunda kendileri bilgilendirildi. Kaos GL ofisine gelip kondom talebinde bulunan bütün mültecilere ücretsiz kondom sağlandı
 
Mültecilerin sorunları sadece hukuki yada sağlık alanında değil, maddi sıkıntılarını aşmak için neler yapıyorsunuz?
BMMYK’nın mali yardımlarına 13 mülteciyi yönlendirdik. 23 LGBT mülteciye kendi imkanlarımızla fon bulduk.
 
LGBT Mülteciler için gerçekleştirdiğiniz sosyal faaliyetler neler? Veyahut LGBT mültecilerin aktivzm yapmasını nasıl destekliyorsunuz?
Homofobi Karşıtı Buluşma’nın yerel ayakları kapsamında Kaos GL, Kayseri, Isparta, Niğde, Nevşehir ve Eskişehir’de “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı LGBT Mülteciler Buluşuyor” programını gerçekleştirdi.
Kaos GL, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ile birlikte 12 Mayıs Perşembe günü, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında düzenleyeceği “Türkiye’deki LGBT Mültecilerin Sorunları Çalıştayı”na beş şehirdeki LGBT mültecilerle gerçekleştirdiği buluşmaları taşıdı.
22 Mayıs’ta yapılan Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş’e, İranlı LGBT mülteciler de katıldı. Kaos GL ve IRQR tarafından, LGBT mültecilerin yürüyüşe katılabilmeleri için Kayseri’den minibüs kaldırıldı. 25 LGBT sığınmacı ve mülteci Homofobi Karşıtı yürüyüşe katıldı.
20 Haziran Dünya mülteciler günü için 18 Haziran 2011 Cumartesi günü Ankara Yüksel Caddesi’nde Kaos GL ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından “Umut Çadırı” kuruldu. Dünya Mülteciler Günü için yapılan basın açıklamasının ardından Yenişehir Possi’ne yüründü ve “Yabancılar ve Uluslararası Kanun Tasarısı”nın LGBT sığınmacı ve mülteciler açısından değerlendirilmesine ilişkin bir mektup İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.
Mültecilik alanında işbirliği yaptığımız Kanada’da bulanan İranlı Örgüt IRQO’dan (IRanian Queer Organisation) Saghi Ghahraman ve ABD Heatland Alliance’dan Matthew French Kaos GL’yi ziyaret etti. Kaos GL, IRQO ve Heartland Alliance ile birlikte Kayseri ve Isparta’daki LGBT sığınmacı ve mültecileri ziyaret etti.
 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam