11/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kaos GL Medya Okulu, Ankara’da yeni katılımcılarla genel kavram sunumu ve habercilik tartışmalarıyla başladı.

Kaos GL Medya Okulu başladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Medya Okulu, Ankara’da yeni katılımcılarla başladı.

Kaos GL Derneği, internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ’leri kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için Medya Okulu düzenliyor. Geçtiğimiz yıl 7 şehri gezen Kaos GL Medya Okulu bu yıl Ankara’da yeni katılımcılarla bir araya geldi. Program A. Buğra Tokmakoğlu’nun Habercilik ve Temel Gazetecilik Kavramları sunumuyla başladı.

Tokmakoğlu’nun sunumu gazetenin tarihsel süreci ve temel gazetecilik kavramlarının anlatımıyla başladı.

“Gazete taşımanın kolay olmasının yanı sıra arşivleyebileceğiniz ve yıllar sonra dahi incelenebilecek bir basılı yayın. Ama en önemlisi kitlelerin kendi gündemini yaratabildiği ve gündemini kamulaştırdığı bir yayın. Siz isterseniz bir hafta boyunca LGBTİ+ çalışabilir, kendi gündeminizi yayabilirsiniz.”

“Haberin objektif, dürüst ve tarafsız olması hâlâ tartışmalı bir konu. Artık 5N1K kuralı bile yetmiyor, 6N1K kavramı kullanılıyor. Altıncı N olarak “Nereden?” artık sık sık karşımıza çıkıyor.”

Katılımcılardan biri Tokmakoğlu’nun sunumuna paralel olarak 5N1K’nın 5N2K olarak kullanılmaya başlandığını, ikinci K'nın “kaynak?” olduğunu ifade ederken; bir diğer katılımcı 6N1K’da altıncı N’in “Ne olacak?” olarak anlatıldığını dile getirdi. 

Haberin doğrulama aşamasının önemli olduğuna dikkat çeken Tokmakoğlu, haberin iddia olarak kalması için denetleme ve teyitin yapılması gerektiğini söyledi:

“Haberin bilgi toplama ve yazma kısmını herkes yapıyor ama denetim ve doğrulama aşaması gözden kaçabiliyor. Bu ciddi bir sorun, farklı kaynaklardan doğrulanmamış haber sallantıda kalıyor. Okuyucunun aklında soru işareti bırakacak ifadelere sebep olabiliyor. Ve yaptığınız şey haber değil sizin iddianız olabiliyor. Bu sebeple, haberimizi destekleyecek demeçlere ihtiyaç duyuyoruz.”

“Biz kendi haberlerimizde örneğin bir saldırı haberiyse yapacağımız ve bunu başkasından haber aldıysak; saldırıdan hayatta kalanla ya da avukatıyla görüşebiliriz.”

Tokmakoğlu “Yurttaş gazeteciliği” kavramına da değindi.

“Artık ‘yurttaş gazeteciliği’ gündemimizde var. Sizin sosyal medya hesabınızdan yazdığınız herhangi bir şey, artık bir haber niteliği taşıyabiliyor. ‘Kimse ses çıkarmaz buna’ dememek gerekiyor. Her paylaşım kendi gündemini yaratarak kendini ülke gündemine taşıyabiliyor.”

Genel kavramlar sunumundan sonra katılımcılar anaakım gazeteler üzerinden mizanpajı, manşeti ve sürmanşeti tartıştılar.

Program ikinci aşamada uygulamalı haber yazma atölyesi ile devam ediyor.


Etiketler: medya
İstihdam