31/08/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

İran’ın ilk eşcinsel aktivisti Saviz Shafaei’nin anısına düzenlenen Sepas Ödülleri’nin bu yılki adayları arasında Türkiye’den Kaos GL Derneği de var.

Kaos GL, Sepas Ödülü Adayı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İran’ın ilk eşcinsel aktivisti Saviz Shafaei’nin anısına düzenlenen Sepas Ödülleri’nin bu yılki adayları arasında Türkiye’den Kaos GL Derneği de var. Dernek, İran’dan gelen queer mültecilere destek ve sosyal hizmet sunmasından ötürü uluslararası kategoride aday gösterildi. 

2000 yılında kanser sebebiyle hayata veda eden Shafaei’nin anısına, her yıl doğum günü olan 30 Ağustos’ta Sepas Ödülleri adayları açıklanıyor. Ödüller, dünyanın neresinde olursa olsun cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da ifadesi sebebiyle ayrımcılık veya tacize uğrayan queer topluluğunun insan haklarını korumaya önemli katkılar sunmuş kişi ya da kurumlara veriliyor.
 
Sepas Grubu, adayların çalışmalarını ve alanlarına olan etkilerini yeniden gözden geçirmenin ardından 24 Eylül-1 Ekim arasındaki İranlı Queer Sesi Kutlama Haftası’nın 10. yıl dönümünde bu yılki ödül sahiplerini açıklayacak.
 
Performans Sanatı Ödülü kategorisi adayları:
A) Iman Shakib: Çeşitlilik ve queer üzerine hazırladığı animasyon Beyaz Sayfa (Kaghaz-e Sefid) sebebiyle.
B) Mohammad Khordadian: İran’ın ilk gey oyuncusu olması ve TV’de açılması sebebiyle.  
C) Shahin Najafi: Bad-Az-To şarkısına çektiği video klibiyle İran toplumundaki çeşitliliği ve cinsel yakınlığı anlatması ve klipte eşcinsellik imasıyla büyük bir tabuyu yıkması sebebiyle.
D) Saye Sky: Eşcinsellik üzerine yazdığı şarkı sözleri ve çektiği video klipler sebebiyle.
 
Aktivizm Ödülü kategorisi adayları:
A) Susan Taslimi: Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de İranlı queer insan haklarına açıktan destek veren ilk İranlı aktris ve ünlü olması sebebiyle.
B) Shohre Solati: Uluslarlarası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de İranlı queer’lara destek veren ilk İranlı şarkıcı olması sebebiyle.
C) Kambiz Hosseini: Uluslarlarası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de İranlı queer mücadelesine verdiği destek ve eskiden homofobik biri olmasından duyduğu pişmanlığı ifade etme cesareti sebebiyle.
 
Medya Ödülü kategorisi adayları:
A) Susan Taslimi: Çoğunlukla İranlı queer insan hakları savunucularına yer veren İranlı Sesler (Iranian Voices) projecisini yönetmesinden ötürü.
B) Ali Hamedani: Bir BBC habercisi olarak İranlı queer insan hakları mücadelesine verdiği uzun süreli destek ve tüm haberleri sebebiyle.
 
Yazı Ödülü kategorisi adayları:
A) Farkhondeh Aghaei: İranlı bir transın öyküsünü ve ikilemlerini anlatan Jensiyat-e Gomshode kitabının yazarı
B) Saeideh Saadat: İranlı kadın eşcinsellerin durumunu ve yaşadıkları zorlukları anlatan Iranische Lesben in Deutschland und Europa kitabının yazarı
 
Uluslararası Ödül kategorisi adayları:
A) Stockholm, İsveç’ten Riksteatern: İranlı Sesler Projesi
B) İsveç Uluslararası Gelişim Ajansı: İranlı Sesler Projesi ve İranlı queer insan hakları konulu çeşitli konferanslara sponsor olması sebebiyle.
C) Ankara’dan Kaos GL: Türkiye’deki İranlı queer mültecilere destek ve sosyal hizmet sunması sebebiyle.
 
www.degarbash.net
sepas@degarbash.net 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam