28/12/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL’nin 2014’te doldurduğu 20. yılına özel sergisi ‘Gelecek Queer’ yoğun ilgiyle açıldı. Sergi 7 Şubat’a kadar görülebilir.

Kaos GL’nin 2014’te doldurduğu 20. yılına özel sergisi “Gelecek Queer” yoğun ilgiyle açıldı. Sergi 7 Şubat’a kadar görülebilir.

Kaos GL Dergisi’nde eserlerini paylaşan sanatçıların bir araya geldiği “Gelecek Queer” sergisi başladı. İstanbul ARK Kültür’de 26 Aralık’ta yapılan açılışı gecesine yoğun ilgi dikkat çekti.

Övül Durmuşoğlu’nun küratörlüğü, Aylime Aslı Demir’in yardımcı küratörlüğünde oluşturulan sergi 7 Şubat 2016’ya kadar ziyaret edilebilecek.

Kaos GL dergisinde paylaşılan eserlerin yer aldığı sergiye katılan sanatçılar şöyle: Ahmet Öğüt, Alper Şen & Özge Çelikaslan, Canan, Erdem Taşdelen, Erinç Seymen, Fulya Çetin, Gökçen Cabadan, Gözde İlkin, Istanbul Queer Art Collective, Melanie Bonajo, Metehan Özcan, Nilbar Güreş, Oktay İnce, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Susanne M. Winterling.

Güvenpark’ta çark ve Kaos GL

Açılış gecesinde konuşan Kaos GL kurucularından Ali Erol, “Bu sergi sadece burada olanların emeklerinin değil 1994 yılından beri beraber yürüdüğümüz, kaybettiğimiz, açık olmayan ya da olamayan birçok arkadaşımızın emeklerinin bir sonucu” diyerek yaşamını kaybeden homofobi ve transfobi karşıtlarını andı.

“Ankara Güvenpark’ta çarka çıkarken sadece ve sadece seks partneri aramıyorduk” diyen Erol hayat arkadaşı Ali Özbaş ile tanışmaları ve Kaos GL’nin kuruluş sürecini şöyle aktardı:

“Esas mesele partner bulmak değildi. Ondan sonra ne yapacağımızdı. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Bizim Ali Özbaş ile tanışmamızın ardından ‘ne yapacağımız’ sorusuna verdiğimiz cevap birçok diğer arkadaşımızla birlikte çeşitli patikalardan geçerek Kaos GL’yi kurmak oldu.”

Hayaller, fikirler ve unutulan güzel hatıralar

Ardından söz alan yine Kaos GL kurucularından Ali Özbaş, “İnsanlar hayal kurar ve geleceğe dair tahayyülleri olur. Ancak hayat her zaman o hayallerin çok ötesinde şeylerle karşılaştırır hepimizi. Bizim de 94’teki fikirlerimiz, tartışmalarımız ve hayallerimizin geldiği aşama hem şaşırtıcı hem de güzel hissettiriyor” şeklinde konuştu.

Özbaş, birlikte yol yürüdükleri arkadaşlarının bir kısmını kaybettiklerini hatırlatarak, “Bizim yaşımıza geldiğinizde kayıplarınız artıyor. Bu sergi de birçok insanı, onların hayallerini, fikirlerini tekrar görmemi sağladı. Ne yalan söyleyeyim korkuyordum ancak sergi bana unuttuğum, zaman zaman sadece kayıpları hatırladığım bir dönemin güzel hatıralarını canlandırdı” dedi.

Aylime Aslı Demir, Kaos GL’nin dergi ile başlayan mücadelesinin çok farklı alanlarda ve disiplinlerde devam ettiğini belirtti. Akademik çalışmalar sürerken ilk kez kültür sanat alanında sanatsal yaratımın önünü açacak bir çalışma yaptıklarını vurgulayarak, “Bu ilk çalışmaya gösterilen yoğun ilgi sanatsal yaratımın önünü açmak ve bir parçası olmak için bizleri daha fazla motive ediyor. Nice başka sergilerde ve mecralarda görüşmek üzere” diyerek Kaos GL’nin sanat alanında çalışmalarını sürdüreceğini müjdeledi.

Küratör Durmuşoğlu: Bu sergi gönül borcum

Son olarak serginin küratörü Övül Durmuşoğlu da sözlerine hayatını kaybeden LGBTİ aktivistlerini, trafik kazasında yitirdiğimiz Zeliş Deniz ve Boysan Yakar’ı anarak başladı. Ankaralı olduğunu ve seneler önce Kaos GL kapısını çalmaya çekindiğini belirten Durmuşoğlu, “Bu sergi seneler önce kapısını çalmaya çekindiğim Kaos GL’ye gönül borcum aynı zamanda” dedi.

Serginin bir başlangıç olduğunu ve devam etmesini temenni ettiklerini de sözlerine ekleyen Durmuşoğlu, “Kendisini yoktan var eden LGBTİ hareketinin sanat yoluyla ortaya çıkmasını göstermek istedik. Böylesi zor günlerden, çatışmalı zamanlardan geçtiğimiz; umutsuzluğun hepimizi etkisi altına aldığı bir anda bir hareketin nasıl kendisini yoktan var ettiğini göstermek çok önemli” diyerek serginin önemine dikkat çekti.

Sergiyi görmek isteyenlerin mekana sığmadığı ve Cihangir sokaklarına taştığı açılış gecesi Rod11’de parti ile devam etti.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam