19/06/2010 | Yazar: Özge Gökpınar

Kaos GL, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptığı iyi niyet anlaşmasına göre 2008 yılından bu yana lezbiyen, gey, biseksüel ve trans sığınmacı ve mülte

Kaos GL, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptığı iyi niyet anlaşmasına göre 2008 yılından bu yana lezbiyen, gey, biseksüel ve trans sığınmacı ve mülteciler için çalışmalarına devam ediyor. 

Kaos GL olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptığımız iyi niyet anlaşmasına göre 2008 yılından bu yana lezbiyen, gey, biseksüel ve trans sığınmacı ve mülteciler için çalışmalarımız devam ediyor.
 
2010 Ocak ayından bu yana lezbiyen, gey veya transgender 7 mülteci doğrudan Kaos GL’ye gelip başvurdu. Bu mülteciler için dosyalarının sevgilileriyle birleştirilmesi, randevu tarihinin öne alınması, elçilikteki listede isimlerinin olmaması halinde listeye eklemlenmesi, sınır dışı kararının durdurulması, manevi yardım ve psiko-sosyal destek verdik.
 
E-mail üzerinden 14 kişi ile iletişim kurduk, farsça yazan e-mailleri Kanada bazlı IRQO ve IQRO ile iletişime geçerek, e-maillerin içeriğinin İngilizce çevirisini aldık ve böylece e-maille başvurmuş mültecilerin BMMYK da bekleyen dosyalarını, randevu zamanlarını ayarlamaya yardımcı olduk. Ayrıca mülteci başvurusu hakkında bilgi almak isteyen 2 kişiye ve mülteciler üzerine araştırma yapan iki kişiye bilgi verdik.
 
Bunun haricinde farsça tercümana ihtiyaç duydukları için veya Kaos GL tarafından imkan kısıtlılığı nedeniyle verilemeyen bazı yardım taleplerinin karşılanması umuduyla 5 kişiyi SGDD (Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) Ankara Ofisine, 2 kişiyi ise SGDD Kayseri ofisine yönlendirdik. İstanbul’ da bulunan bir trans erkek mülteciyi ise ücretsiz avukat yardımına erişebilmesi için Helsinki Yurttaşlar Derneğine yönlendirdik, HYD ile bunun müzakeresini ve randevu ayarlamasını telefon ile gerçekleştirdik.
 
2 mültecinin şehrini değiştirmek için gerekli prosedürleri öğrettik ve Emniyet Müdürlüğüne vermesi için gerekli dilekçeyi onun adına yazdık ve telefonda polis memurlarıyla görüşme yaptık.
 
Kanada’daki IRQO üzerinden iletişim kuran sığınmacılar adına, İngilizce ve Türkçe bilmediği için doğrudan, IRQO genel başkanı Saghi Ghahraman ile hem telefon hem de e-mail ile iletişime geçtik.
 
Telefon üzerinden yurtiçinden arayan 2 sığınmacıya ve İran’dan arayan 2 sığınmacıya bilgi verdik, BMMYK’nın prosedürünü ve bağlı bulundukları kentin/ülkenin prosedürünü anlattık. Türkiye’ye geliş yolları (Tahran treni-Kayseri hattı), BMMYK prosedürü, emniyet ayağı hakkında bilgi verdik.
 
Tecavüz sonrası sağlık sorunları baş gösteren bir gey mülteciyi sağlık yardımı alabilmesi için SGDD ofislerine yönlendirdik, Kayseri Melikgazi Hastanesi’nde muayenesinin yapılmasını sağladık.
 
23 Martta geçtiğimiz günlerde geride bıraktığımız 5. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kayseri Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’ne ziyaret gerçekleştirdik, Kayseri’deki mevcut durumlar hakkında bilgi ve fikir alışverişi yaptık ve ortak çalışma anlamında uzlaşıma vararak, müttefik dernekler olarak çalışmaya başladık. İngilizce olarak Kaos GL’nin ne çeşit yardımlarda bulunabileceğine dair ve mülteci program sorumlusu kişinin iletişim bilgilerinin de içinde yer aldığı bir metin hazırlamış ve bu metni ofiste gönüllümüz olarak bir süre yer alan kendisi de sığınmacı olan bir iş arkadaşımıza Farsçaya çevirtmiştik. Kayseri ziyaretimiz sırasında bu metnin hem farsça hem İngilizce kopyasını SGDD Kayseri ofisine bıraktık.
SGDD’nin kurmayı düşündüğü Türk Mülteci Konseyi toplantılarına katılımda bulunduk ve önerilerimizi sunduk.
 
Kanada bazlı İran Quir Organizasyonun başkanı Saghi Ghahraman ziyarete geldi ofisimize. Türkiye’de bir ofis açmak istiyorlar bilgi almaya geldi.
 
Hollanda’da “Radyo Zamaneh” isimli kuruluşla İranlı LGBT sığınmacı ve mültecilerle ilgili hazırlayacakları belgesel için fon bulma ve projesini yazma aşamalarında yardımcı olduk. Ve destek vereceğimizi, Türkiye’deki gerekli bağlantıları kurmakta yardımcı olacağımızın sözünü verdik.
 
Yurtdışından 3 derneğe LGBT mültecilerin Türkiye’de yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdik. Görüşmeler yaptık. 6 gazeteci/programcı ile görüştük. 42üne Kaos GL derneğinin çalışmaları ve Türkiye’deki mevcut durum hakkında bilgi verdik. 2’si ise sırasıyla bir televizyon kanalı için ve aylık bir dergi için eşcinsel mültecilerle röportaj yapma isteklerini bize ilettiler. Her iki gazeteci için, bu gazetecilerle görüşmeyi kabul eden mültecilerle bağlantılarını ayarladık. Röportaj sırasında çeviri desteği verdik.
 
2010 yılının ikinci altı aylık döneminde ise çalışmalarımız devam edecek. Kayseri, Kırşehir, Çankırı, Nevşehir ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu uydu kentlere ziyaretler yapacağız. Bu kentlerde LGBT mültecilere ulaşıp, psikososyal desteğe ek olarak prosedür anlamında ihtiyaç duydukları yardımı yapacağız.
 
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, umudunu kaybetmemiş herkese kutlu olsun!
 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam