25/01/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2018 Sosyal Medya Raporu”nu yayımladı.

Kaos GL’den sosyal medya raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2018 Sosyal Medya Raporu”nu yayımladı.

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2018 Sosyal Medya Raporu”nu dijital ortamda yayımladı.

Kaos GL, 2018 yılı boyunca sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri aylık takibe aldı.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların sene boyunca takibini ve irdelemesel kaydını tuttu.

Nefret söylemi, Kaos GL Derneğince Türkçeleştirilen, “Cinsel Yönelim veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, Kaos GL Dergisi’ne yazdığı “Suç-lu: Nefret Suçları Kimin Sorunu?” başlıklı makalesinde, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor.

Homofobik ve transfobik nefret söyleminin aylık seyri

“Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri - 2018 Sosyal Medya Raporu” cinsiyet ifadesi, trans sağlık hakkı, cinsiyet kimliği, cinsel haklar, toplumsal erkeklik, seksizm ve homofobi, çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı, popüler kültür, moda, spor ve valiliğin LGBTİ yasakları gibi sahalardan derlendi.   

“Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri - 2018 Sosyal Medya Raporu” e-broşürüne Dernek sayfasından erişilebileceği gibi, sene boyunca hazırlanan ve her ay kaosGL.org’da yayımlanan dosyaları aylık olarak da takip edilebilir.

ARALIK - “Futbol erkek oyunudur bizde sadece hakemler ibnedir”

KASIM - “Haber başlığına bak. Nefret söylemi diyor”

EKİM - “Nefret söylemine maruz kalıyorlarmış. İbnelerden nefret ediyoruz, var mı ötesi”

EYLÜL - “Ne diyon lan sen değişik”

AĞUSTOS - bitmedi daha sürüyor o kavga: “cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu söylemeyen…”

TEMMUZ - İşten atma gerekçesi: Eşcinsel ilişki…

HAZİRAN - Özgürlük ve eşitlik olmadan 3’ün 1’i yetmez!

MAYIS - “Hâlâ milletin kaşıyla gözüyle uğraşıyorlar!”

NİSAN - “Cinsel haklar ahlaksızlığı teşvik etmez; heteroseksist ahlaka karşıdır”

MART - “İnsanların cinsiyet seçimi kimseyi ilgilendirmez!”

ŞUBAT - Sağlık, Anayasal haktır!

OCAK - “Kahrol düşman al sana bomba ayol”

 


Etiketler: medya
İstihdam