09/01/2012 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsellere ‘sapık’ ve ‘dönme’ denmesini hakaret kabul eden Yargıtay, Kaos GL’nin "Vakit"e açtığı davayı haklı buldu.

Eşcinsellere “sapık” ve “dönme” denmesini hakaret kabul eden Yargıtay, Kaos GL Derneğinin "Vakit" gazetesine açtığı davayı haklı bularak yerel mahkemelerin verdiği kararları bozdu.
 
Bozma kararında basın özgürlüğünün kişilik haklarını ihlal özgürlüğü anlamına gelmediğine vurgu yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, bugünkü adı “Yeni Akit” olan gazetenin kullandığı “cinsel sapık” ve “dönme” ifadelerinin farklı cinsel yönelimde olanlarla ilgili eleştiri sınırını aştığını ve hakaret içerdiğine dikkat çekti ve suçlu bulduğu yazar Serdar Arseven ile gazetenin tazminat ödemesine hükmetti.
Kaos GL’nin “farklı cinsel yönelimi olanların haklarını savunan bir dernek” olduğu belirtilen kararda Zafer Üskül’ün de bu konudaki taleplere ilgi gösteren bir milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak toplantıya katıldığı kaydedildi.
 
AKP Milletvekili Zafer Üskül’ün Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılımı ile başladı…
 
Kaos GL Derneğinin, 2008 Mayısında üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Açılış Konferansına AKP Milletvekili Zafer Üskül de katılmıştı.
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AKP Milletvekili Prof. Dr. M. Zafer Üskül’ün katılımı ile Meclisten ilk kez Hükümet üyesi bir Milletvekili, Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) bireylerin insan hak taleplerinin konuşulduğu ve LGBT bireylerin maruz kaldığı homofobik ve transfobik uygulamalara karşı tartışmaların yapıldığı bir konferansa katılmış oldu.
 
Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) temsilcisi hukukçu Mehveş Bingöllü’nün katıldığı Homofobi Karşıtı Buluşma açılış konferansında Zafer Üskül de kısa bir konuşma yaptı.
 
Üskül, “özgürlükleri bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini” söyledi ve “eşitlik hiyerarşisi olamaz” dedi. “İnsanların cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa uğramamaları gerektiğini” savunan Üskül, “kamu gücü, özgürlüklerin kullanımını sağlamakla yükümlüdür. Haklarının ihlal edildiğini düşünen Türkiye’de yaşayan herkesin haklarını koruma yetkisinin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak kendisine verildiğini” belirtti.
 
“Türkiye toplumun muhafazakâr olduğunu ve insanların geleneksel önyargılarının kolay değişmediğini” belirten Üskül, “polis ve idarenin kapatabildiği bir dernekler kanunundan bugün yargı gerekçesinin arandığı bir düzenlemeye gelindiğini, eşcinsellerin de dernekleşme hakkının olması gerektiğini” söyledi.
Bunun üzerine “Vakit/Yeni Akit” hakarete başladı…
 
Gazete, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ardından, 21 Mayıs 2008 tarihli sayısında, “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana!..” başlıklı “haber” ve ““Dönme”lere teminat veren bir “AK Partili!..”” başlıkl “köşe yazısı” ile buluşmayı düzenleyen Kaos GL Derneği ile buluşmanın açılışına katılan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ü hedef aldı.
 
Gazete,”haber” ve “köşe yazısı” ile küfür, karalama, hedef gösterme, hakaret, nefret söylemi üretme ve yayma gibi her türlü araçla “İnsan Hakları ve Ayrımcılık” temalı toplantıyı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak Zafer Üskül’ün gösterdiği sorumlu davranışı çarpıtmakta ve dezenforme etmekte beis görmedi.
 
Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı eşcinsellerin insan hakları için çalışan dernekler, üyeleri ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanını hedef alan söz konusu gazetenin hakaretleri, Yargıtay kararı ile suç kabul edilmiş oldu.
 
Yargıtay, Kaos GL Derneğini haklı buldu…
 
Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, “Vakit” gazetesine “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana!..” başlıklı haberinden ötürü tazminat davası açtı.
 
Gazetenin yazarlarından Serdar Arseven hakkında da “hakaret nedeniyle ceza davası açılması istemli” Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dernek, suç duyurusunda bulunduğu 2008 yılında yaptığı açıklama ile Üskül’e yöneltilen karalamayı temel insan haklarına tahammülsüzlük olarak değerlendirdi.
 
Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlıklı haberi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Arseven’in yazısını “eleştiri sınırları içinde” görerek Kaos GL Derneğinin gazete ve yazarı aleyhine tazminat talebiyle açtığı davayı reddetti. Kararların temyiz incelemesi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Daire, iki mahkemenin verdiği kararı da bozdu. Bunun üzerine yerel mahkeme gazeteyi 4 bin TL tazminata, köşe yazısı nedeniyle de Arseven'i 2 bin TL tazminata mahkum etti.
 
Yargıtay’ın kararı ile eşcinsellere “sapık” ve “dönme” demek hakaret kabul edilmiş oldu. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam