20/02/2019 | Yazar: Kaos GL

Ürettiğiniz haberin ya da içeriğin geçtiği süreci sizinle paylaşmak istiyoruz.

KaosGL.org Yayın Süreci Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gönüllü yazar ve muhabirlerimiz;

KaosGL.org olarak LGBTİ+'ların kendi tarihini yazıyor; kendi içeriğini üretiyor olmasını çok önemli buluyoruz. Ürettiğiniz haberin ya da içeriğin geçtiği süreci sizinle paylaşmak istiyoruz:

Yazı yazdım nasıl yollarım?

Yazdığınız yazıyı, Word belgesi olarak kaydederek; yayınlanmasını istediğiniz görselle birlikte web@kaosgl.org adresine yollayabilirsiniz. Yazınızın bize ulaşmasından itibaren editörlerimiz 3 işgünü içinde dönüş yapacaktır. Dönüş yapma süresinin uzaması durumunda sizi bilgilendireceklerdir.

Yazımı yolladım şimdi ne olacak?

Yazınız bize ulaştıktan sonra editör ekibimizin okumasından geçiyor. Editörlerimiz yazınızın haber değeri taşıyıp taşımadığını ve KaosGL.org yayın ilkelerine uygun olup olmadığını değerlendiriyor. Eğer yazınız Kaos GL açısından haber değeri taşıyacak bir içerikte ve yayın ilkelerine uygun ise sizinle haberleşerek yazar profili açıyor ve yazınızı yayınlıyoruz. Eğer yazınız yayın ilkelerimize uygun olmayan bir ifadeye sahipse ya da küçük değişikliklerle yayınlanabilecek durumdaysa sizden bu değişiklikleri yapmanızı talep ediyoruz.

Yazıların incelenmesi neden uzun sürebiliyor?

İncelenme süresi gelen yazının konusuna, diline, uzunluğuna ve LGBTİ+ gündeminin yoğunluğuna göre değişebiliyor. Editörlerimiz, gelen yazılar hakkında birbirlerine danışarak hareket ediyor. Bu danışma esnasında 3 işgününü aşmayan bir inceleme süreci gerçekleşebiliyor.

Editör nelere müdahale ediyor?

Anlamı değiştirecek herhangi bir müdahaleyi yazarlarımızla iletişime geçmeden yapmıyoruz.

Editörlerimiz, eğer özellikle bir ricanız yok ise (küçük harfle başlayan cümle, özellikle öyle tercih edilmediyse) imla kurallarına uygun olması için teknik düzeltmeler yapıyor. Yazınızda açık olmayan, karmaşık olan ifadelerle ilgili sizinle iletişime geçerek olası değişikliği konuşuyoruz.

Yayın ilkeleri neler?

KaosGL.org olarak hedeflerimizden biri de hak temelli bir dili örgütlemek ve yaygınlaşmasını sağlamak. LGBTİ+ hakları için bu dili beslerken; ırkçı, türcü, mizojinik ve nefret dilini örgütleyen ifadelerden kaçınıyoruz. Örneğin mülteci düşmanı, etnik-kültürel kimlikler üzerinden belli toplumsal kesimleri küçük düşüren, damgalayan, hedef gösteren ifadeleri ayrımcı ifadeler olarak kabul ediyoruz.

Kaos GL imzası dışında yayınladığımız yazılarda da herhangi ayrımcı bir ifadeyi yeniden yaygınlaştırmamak adına bu kaçınmayı önemsiyoruz.

Yazım ayrımcı ifade içeriyorsa yayınlanmaz mı?

Yazınızın ayrımcı ifadeyi içeren hâlinin yayınlanmıyor olması hiç yayınlanmayacağı anlamına gelmez. Bununla ilgili öncelikle sizi bilgilendiriyor oluruz: Yazınızda bu değişikliğin yapılmazsa neden yayınlanmayacağını bilgilendiren bir mail alırsınız. Ardından revize edilmiş hâlini iletmeniz durumunda yazınız yayınlanacaktır.

Neden yayınlamıyorsunuz, ben orada kötü bir şey söylemek istemiyor olamaz mıyım?

KaosGL.org olarak yazınızda kullandığınız ve yanlış anlaşılmalara mahal verecek ifadenin niyetini sorgulayamayız. Açıktan ayrımcı bir dil içeren tüm ifadelere yönelik yayın ilkelerimiz gereği gösterdiğimiz tavır nedeniyle; ifadenin geçtiği hâliyle yazınız yayınlanmaz.

Ayrımcı ifade içeren yazı yollamış olmam yazar profilim açısından editörlerinizde kötü intiba yaratır mı? Sonraki yazılarım daha çok mu incelenir?

KaosGL.org olarak her yazıyı kendi özelinde ele alıyoruz. Editörlerimiz gelen her yazıyı aynı etik motivasyonla okur. Bu sebeple, eğer bir önceki yazınızda düzeltme talep edildiyse bu bir sonraki yazınızın daha çok inceleneceği anlamına gelmez.

Yazım ayrımcı bir ifade içermiyor ama yayınlanmadı, neden?

Yazınızın yayınlanmama sebepleri; LGBTİ+'lar hakkında olmaması; doğrudan ya da dolaylı olarak LGBTİ+'larla ilgili konuları içermemesi olabilir. Editörlerimiz sizi neden yayınlanmadığı konusunda bilgilendirecektir.

Sosyal medya hesaplarınızda yazıları neye göre yayınlıyorsunuz?

Siteye girilen bütün içerikleri yazar ve muhabir fark etmeksizin Facebook'ta bir kez, Twitter'da günün farklı saatlerinde olmak üzere üç kez paylaşıyoruz.

Sosyal medya hesaplarınızda yapılan paylaşımın altında ayrımcı yorum gördüm, ne yapabilirim?

Editörlerimiz sosyal medya hesaplarına gelen yanıtları ve yorumları inceliyor; ancak gözden kaçtığını düşündüğünüz yanıt ve yorumları mesaj ya da e-posta yoluyla bize iletebilir ve müdahale sürecini hızlandırabilirsiniz.

Editörleriniz Facebook'tan arkadaşım, yazımı oradan yollasam daha hızlı olmaz mı? Neden e-posta ile yollamam gerek?

Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda kişisel kullanıma uygun profillerden iletişim kurmayı tercih etmiyoruz. E-posta yoluyla kurulan iletişimi ve editörlerimizin kişisel alanlarını koruyabilmesini önemsiyoruz. Bu sebeple, aciliyeti olmadığı sürece bize web@kaosgl.org üzerinden ulaşmanızı bekliyoruz.

KaosGL.org veya Kaos GL Derneği’ne ilişkin herhangi bir sorun yaşadığınızda bilgi@kaosgldernegi.org adresine yazabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret