16/04/2009 | Yazar: Kaos GL

Derin devlet bir aşk şiiri olsaydı kar maskesi onun başlığı olurdu.

Derin devlet bir aşk şiiri olsaydı kar maskesi onun başlığı olurdu.

Hayatımızın derinliklerinde saklanmış, o kadar derinde duran ki göremediğimiz, günlük yaşantımızın alışıldık faşizmi içinde eriyip giden, arada televizyonlarda kar maskeli ‘kahraman’ amcalarla ve ‘kutsal’ değerler uğruna verdikleri ‘kutsal’ savaşlarla büyük şehir insanının hayatına teğet geçen, bu, sonunun nerede olduğu bilinmeyen bir derinlikten bahsediyoruz.
 
Günümüzde her ne kadar dünya çapında işler kötüye gitse de, açlık ve tedavi edilebilir hastalıklardan ölenler, savaşlar, kuraklık, çevre felaketleri almış başını yürümüş olsa da, toplumsal apati gereği artık sanatın en fazla ifade edebildiği şey post modern insanın iç sıkıntıları olabilmekte. Haliyle bu ülkenin bir yerlerinde mütemadiyen kayıplara karışan insanlar ne haber bültenlerinin ne de ilgi alanlarının en küçücük yerlerini bile kaplamıyorlar.
 
Sözü olan sanata kapılarını her zaman açık tutan Hafriyat Karaköy ekibi bu sefer Serpil Odabaşı'nın resimlerini görmeye çağırıyor sizi. Yaşanılan şiddeti olanca sadeliğiyle anlatan çalışmalar, size "unutulmuş" bir dünyanın hüzünlü kapılarını açacak. İronik bir dil ile derdini söyleyecek. Serpil Odabaşı'nın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi "Kar Maskesi", 9 - 25 Nisan arasında Hafriyat'da görülebilir.
 
Serpil Odabaşı kimdir?

1975’te Diyarbakır’da doğan sanatçı 2000 Yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim bölümünden mezun olur. Üç yıl Türkiye İnsan Hakları Vakfında çalışan Odabaşı’yı İnsan hakları ihlalleri ilgilendirir. Savaş, otorite ve seksizm karşıtıdır, ayrıca ağaçları, gökyüzünü ve dağları izlemeye bayılır. Mizahla özel olarak ilgilenir. Resimlerinde de ironik bir dil kullanır. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok mekânda karma sergilere katılmışlığı vardır. 2001 yılında Birleşmiş Milletler İşkence Görenlerle Dayanışma günü Etkinliği’nde ilk kişisel sergisini açmış ve yine aynı etkinlikte yönetmen Hüseyin Karabey ile çalışmıştır. 2008 yılında Atina’da ‘Sokaktaki Apoletler’ isimli ikinci kişisel sergisini açan sanatçı aynı zamanda Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyesidir. Halen bir devlet lisesinde resim öğretmenliği yapan Odabaşı kişisel çalışmalarını yayınladığı internet sayfası dışında çeşitli organizasyon, kolektif ve fanzinlere özel çalışmalarda da destek sağlamaktadır.

 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam