04/11/2014 | Yazar: Mehmet Akın

Homofobik saldırılar sonucu geçen sene gerçekleştirilemeyen Karadağ Podgorica Onur Yürüyüşü bu yıl yüzlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Karadağ gökkuşağı altındaydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobik saldırılar sonucu geçen sene gerçekleştirilemeyen Karadağ Podgorica Onur Yürüyüşü bu yıl yüzlerce kişinin katılımıyla yapıldı.
 
Karadağ’ın başkenti Podgorica’da geçtiğimiz Pazar günü yaklaşık iki yüz kişinin katılımı ile şiddetsiz ilk Onur Yürüyüşü yapıldı. Saldırı korkusu nedeniyle yürüyüşte 2 bin polis görev aldı.
 
Yürüyüş esnasında açılan pankartlarda “Birbirimizi Sevelim”, “Susmak=Ölüm” ve ‘Bu Sadece Başlangıç’ gibi ifadeler yer aldı. Herhangi bir saldırı ya da şiddet olayı gerçekleşmedi.
 
Ülkenin İnsan Hakları Bakanı Suad Numanovic ve Podgorica Valisi Slavoljub Stijepanovic de birçok Avrupa Birliği ülkesinin elçileriyle birlikte yürüyüşe katıldı.
 
Avrupa Birliği’ne aday olmak için uğraşan Balkan ülkesinde yapılan bu Onur Yürüyüşü üçüncü olma özelliği taşıyor. Fakat geçen sene Ekim ayında aynı şehirde yapılmaya çalışılan yürüyüş, polisler ve Onur Yürüyüşü’nü engellemeye çalışanlar arasındaki taşlı ve maytaplı çatışma nedeniyle gerçekleşememişti. Olaylar sonucunda, 60 kişi gözaltına alınmış çok sayıda polis ve eylemci ise yaralanmıştı.
 
Balkan ülkeleri arasında LGBTİ’lerin en çok korktuğu ülke
Ülkenin ilk Onur Yürüyüşü, geçen yılın Temmuz ayında sahil kenti Budva’da yapılmaya çalışılmış, o da şiddetle sonuçlanmıştı.
 
Eski bir Yugoslavya ülkesi olan Karadağ, Balkan ülkeleri arasında LGBTİ’lerin nefret suçu korkusunu en çok yaşadığı ülke olarak biliniyor. LGBTİ’ler, devlet otoritelerine kendi haklarını korumaları konusunda güvenmiyor.
 
Yapılan anketlere göre Karadağlıların yüzde 70’i eşcinselliği bir hastalık olarak görüyor, yüzde 80’i ise bunun özel olarak saklanması gerektiğini düşünüyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam