10/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Karadağ’ın Kotor kentindeki tarihî St. Nicholas ve St. Luke kiliseleri Akdeniz turuyla kente 2,500 gey turistin gelmesiyle kapandı.

Karadağ’da Kiliseler Eşcinsel Turistlerin Gelmesiyle Kapandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Karadağ’ın Kotor kentindeki tarihî St. Nicholas ve St. Luke kiliseleri Akdeniz turuyla kente 2,500 gey turistin gelmesiyle kapandı. Ağustos ayı sonunda dünyanın çeşitli yerlerinden geylerin Venedik’ten Korsika’ya çıktıkları turda, Sırp Ortodoks kiliseleri “acil durum” ilân ederek ziyaretçilere kapılarını kapattı.
 
Kaos GL’nin kurduğu Bölgesel Ağ’ın Karadağ üyesi LGBT Forum Progress’ten Zdravko Cimbaljevic de Kotor’un önemli tarihî eserlerinden bu iki kilisenin gey turistler kentten ayrılana kadar kapalı kaldığını söylüyor. Cimbaljevic, Temmuz ayında gerçekleşen ülkenin ilk onur yürüyüşünde yaşanan saldırıların ardından kente para getirdikleri sürece gey turistlerin esnaf tarafından hoş karşılandığını anlatıyor.  
 
Gey turistler herhangi bir saldırıyla karşılaşmadan kentten ayrılsalar da Karadağlı LGBT’ler için güvenlik hâlâ ciddi bir kaygı olmayı sürdürüyor. “Geçen ay çok fazla olay yaşadım ve artık dışarı çıkmıyorum,” diyen Cimbaljevic, onur yürüyüşünü düzenledikleri bilinen kişilerin pek çok tehditle karşılaştığını belirtiyor.
 
LGBT’lerden savcılığa 250’yi aşkın şikâyet başvurusu yapılsa da yeterli delil olmadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmadı.  

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret