25/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Karadağ, ilk onur yürüyüşünü taşlı saldırılar ve küfürler arasında dün gerçekleştirdi.

Karadağ’ın İlk Onur Yürüyüşü: Nefret ve Sevgi Karşı Karşıya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Karadağ, ilk onur yürüyüşünü taşlı saldırılar ve küfürler arasında dün gerçekleştirdi. AB uyum sürecinde insan haklarında yol kat etmeye çalışan ülkede, yürüyüşe katılanlara saldırmak isteyen yüzlerce kişiye polis müdahale etti.
 
Küçük ve turistik Budva kentinde yapılan onur yürüyüşüne Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk’tan katılan onlarca aktivist, yüzlerce kişinin “eşcinsellere ölüm” çığlıklarının arasında kaldı. Ölüm tehditleri ve saldırı haberlerinin günler öncesinden gelmesine rağmen yeterli önlem almayan polis, LGBT aktivistlerine taşlar ve şişeler fırlatan grubu durdurmak için 2 saat harcadı.
 
Yürüyüşten bir gün önce LGBT aktivisti Zdravko Cimbaljevic’in ölüm fermanı Budva sokaklarını kapladı. Kaos GL Dergisi’nin son sayısına İstanbul LGBT Onur Yürüyüşü’nden bir fotoğrafla katkı sunan Cimbaljevic, Budva’daki saldırının Karadağ’ın ‘gerçek yüzü’ olduğunu söyledi.
20 saldırganın tutuklandığı yürüyüşle ilgili İçişleri Bakanlığı da polisin iyi bir iş çıkardığı yönünde bir açıklama yaptı. Yürüyüş sonrası aktivistler, güvenlikleri için polis eşliğinde botla daha güvenli bir koya taşındı. Bir sonraki onur yürüyüşünün de Ekim ayında ülkenin başkenti Podgorica’da yapılacağı duyuruldu.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam