31/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet’ten bir haber ve İstanbul Gazetesi’nden bir köşe yazısına yer verdik.

Karşılaşmalar ve ‘anormal’ sorular Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet’ten bir haber ve İstanbul Gazetesi’nden bir köşe yazısına yer verdik.

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın röportaj haberine ve İstanbul Gazetesi’nden bir köşe yazısına yer verdik. Seyhan Avşar Gezi Parkı direnişindeki kadınlara Gezi’yi soruyor, İstanbul Gazetesi’nden Şahin Zenginal kendince  ‘anormal’ bulduğu bir soruyu yazıyor.

Keyifli okumalar…

Gezi’de karşılaşma

Bugün Cumhuriyet gazetesinde Seyhan Avşar’ın Gezi Direnişi'nde ön saflarda mücadele eden kadınlarla röportaj haberi yer alıyor. “Gezi Özgürlüktür” başlıklı haberinde Avşar, Kampus Cadıları'ndan Gizem Işık’a Gezi’yi soruyor. Işık, Gezi’nin Alevi'yi, Sünni'yi, Laz'ı, Çerkez'i, Türk'ü, Kürt'ü, sağı, solu, liberali, yaşlıyı genci, çocuğu, kadını, erkeği, LGBTİ'leri yan yana getiren, özgürlüğe aralanmış bir kapı olduğunu söylüyor.

Avşar haberinde Gezi katılımcılarından trans kadın aktivist Eylem Babaoğlu’na da mikrafon uzatılmış. Eylem Babaoğlu “Gezi Parkı zaten öncesinde de bizim yaşam alanlarımızdan biriydi. Parkın her köşesini biliyor oluşumuz bizi orada doğal, organik bir rehber, bir yol gösterici konumuna getirdi. Gezi bir anlamıyla LGBTİ toplumunun halkla, toplumla karşılaşma, kaynaşma aralığıydı” diyor ve Gezi direnişinin hemen sonrasına gelen Onur Yürüyüşü’nün önceki yıllara nazaran çok daha fazla sayıda katılımla yapılmış olmasına dikkat çekiyor.

Anormal soru!!!

İstanbul Gazetesi’nden Şahin Zenginal’ın köşe yazısı ile devam edelim. “Fetva furyası” başlıklı yazısında Zenginal, “gazetelerde Ramazan sayfası olduğu gibi her televizyonun artık bir hocası var” diyor ve bu platformlara okuyucu-izleyicilerden gelen sorulara veryansın ediyor.

Zenginal, İlahiyat Profosörü Nihat Hatipoğlu’nun Ramazan programında cinsiyet kimliği hakkında soru soran konuğunu da “anormal soru” sormakla itham ediyor. Zenginal şöyle yazıyor: “Canlı yayında, ‘Lezbiyenim, ne yapmalıyım?’ diye soruluyor. Anormal sorulara hocaların verdikleri bir o kadar anormal cevaplan tartışmak bile gereksiz… (…) Bu mübarek günde, dini konularda dalga geçmek, kafa yapmak insanlığa sığar mı?”

Zenginal, bir izleyicinin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi hakkında sorduğu soruyu anormal ilan ediyor. Öyle anlaşılıyor ki onun için “normal” olan ikili cinsiyet sistemi ve heteroseksizm. Tahmin edebileceğiniz üzere Hatipoğlu’nun konuğuna verdiği yanlış bilgiye de hiç değinmiyor böylece okurlarını yanlış bilgilendiriyor.

Oysa konuyla ilgili Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin (SHU-Der) Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır şubeleri ile Kaos GL ve Genç LGBTİ+ derneklerinin Sosyal Hizmet Çalışma Grupları’nın yayınladığı basın açıklaması, Nihat Hatipoğlu’nun yaptığı açıklamayı düzeltmesi gerektiğini vurguluyordu.

Benzer şekilde Psikiyatr Doç. Dr. Koray Başar KaosGL.org’a yaptığı açıklamasında, Hatipoğlu’nun sözlerinin LGBTİ’ler ve yakınlarının hayatını cehenneme çeviren ön yargılı açıklamalardan biri olduğunu belirtti.

Gazetecilik ayrımcı olmayan bir dil ve haber sunmayı gerektirir ancak öyle görünüyor ki Zenginal’ın böyle bir düşüncesi yok.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret