20/04/2012 | Yazar: KAOS GL

Eğitim-Sen Kars Şubesi, Köy Enstitülerinin 72. Kuruluş Yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Eğitim-Sen Kars Şubesi, Köy Enstitülerinin 72. Kuruluş Yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor. Bu kapsamda Halk Eğitim Merkezi Sergi Salonu’nda 17 Nisan günü bir fotoğraf sergisi açıldı. 18 Nisan Çarşamba günü devam eden serginin ardından Kars Şehir sinemasında Kars Sinema topluluğunun da desteği ile Köy Enstütileri Belgeseli gösterildi.
 
Konuyla ilgili Eğitim-Sen Kars Şubesi’nden yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim projelerinden bir olan Köy enstitülerinin 72. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Bu anlamlı günde Köy Enstitülerinin kuruluşunu, felsefesini, ve tarihçesini günümüz eğitim politikalarını değerlendirmek için hatırlamakta fayda var.”
 
Köy Enstütilerinin Fakier Baykurt gibi adamları yetiştirdiği belirtilen açıklamada Enstütilerin kapatılması ile ilgili olarak şunlara yer verildi: “1950 yılında Demokratik Partinin iktidara gelmesi ile Köy Enstitüleri’ne son darbe indirilmiş ve 1954/6234 sayılı yasa ile Köy Enstitüleri kapatılmıştır. Diğer taraftan Köy Enstitülerinin kapatılması ve imam hatip liselerinin çoğalmasıyla din ağırlıklı eğitim sisteminin önü açılmıştır.
 
Kuruluşunun tarihi 1949’a kadar dayanan imam hatip liseleri 1972 yılında çıkarılan yönetmenlikle 4 yıllık eğitim veren meslek okulu haline getirilmiştir. Köy Enstitülerinin kapatılma sürecinde İmam Hatip Liselerinin eğitim hayatındaki yerini alması düşündürücüdür. Bu liselerde verilen eğitimin dini ve tek mezhebin yaklaşımlarını savunan bir eğitimdir. Bu da her şeyden önce laikliğe ve demokrasiye aykırı bir yapının eğitim sistemimizdeki yerini aldığını gösterir. 12 Eylül darbesinden sonra Türk-İslam sentezi toplumsal belleğe empoze edilmeye başlanmıştır.Bunun ilk adımlarından biri din dersini zorunlu hale getirmektir.Daha sonra tarikatlar, bir çığ gibi çoğalmış okullarda ,yurtlarda, üniversitelerde , dershanelerde örgütlenmiş ve eğitim sistemini kendi anlayışlarına göre dizayn etmeye başlamışlardır.Siyasal İktidarlarda oy kaygısıyla hareket etmiş ve eğitim de tarikat yapılanmasına engel olmak için gerekli çalışmaları yapmamıştır.Bütün bunlar dogmatik eğitim anlayışının yerleşmesine sebep olmuştur.Bugün kaba kuvvetle, çoğunluk faşizmiyle uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemi de bütün bu sürecin en billurlaşmış sonucudur.”
 

18 Nisan günü yapılan film gösteriminde ise Eğitim-Sen şube başkanı Çetin Koçyiğit Kars’ta bulunan Cilavuz Köy enstütisi mezunlarına sendika adına birer plaket verdi. Köy enstütisi mezunlarının konuşmaları ardından başlayan gösterimle birlikte kutlamalar sona erdi. 


Etiketler: yaşam
İstihdam