23/02/2010 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsellerin ebeveynliğine Türkiye’den şerh  

Kavaf:
Eşcinsellerin ebeveynliğine Türkiye’den şerh
 
Türkiye, “Farklı aile formlarında yetişen çocukların hakları” maddesine, “Ülke olarak eşcinsel evliliği ve ebeveynlik kurumunu kabul etmiyoruz” diye itiraz etti. Avrupa Konseyi, Türkiye’nin yazılı itirazını dikkate aldı.

Avrupa Konseyi Aileden Sorumlu Bakanlar Konferansı’nın Haziran 2009’da Viyana’da yapılan toplantısında, “Farklı aile formlarında yetişen çocukların haklarına ilişkin” düzenlemeler ele alındı. “Çocuk Sahibi Olma İsteğini Destekleyen Kamu Politikaları: Toplumsal, Ekonomik Ve Kişisel Faktörler” başlığı altında yapılan toplantıda, çocuk sahibi olma isteğinin ve çocukların menfaatlerini destekleyen kamu politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Toplantıda Türkiye’yi Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf temsil etti.
Deklarasyonda yer alan “farklı aile formları” tanımının eşcinsellerin evlat edinmesinin önünü açabileceğini öngören Türkiye, Avrupa Konseyi’ne gönderdiği yazıda “Biz ülke olarak eşcinsel evliliği kabul etmediğimiz gibi eşcinsel aile ebeveynlik kurumunu da kabul etmediğimizi belirtmek isteriz” dedi.
 
Türkiye’nin görüşünü dikkate alan Avrupa Konseyi, deklarasyonda yer alan “Bugünlerde aile farklı yaşam biçimleri düzenlemelerini ifade etmektedir ve Avrupa’daki çocuklar çocuğun hayatı süresince değişebilen farklı aile formları içerisinde büyümektedir” maddesine “bu aile formlarının ülkeden ülkeye farklılık göstermekte olduğu” ifadesi eklendi. “Çeşitli aile oluşum formlarında yetişen çocukların hakları ve yasal durumlarıyla ilgili standartlar koyma olurluğunun değerlendirilmesi”nin tavsiye edildiği maddeye ise yine Türkiye’nin talebi üzerine “ulusal yasal çerçeveler kapsamında değerlendirilmesi” ifadesi konuldu.

Eşcinsel evlilik yasalarda yok
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geleneksel aile değerlerine önem verdiği belirterek, “Yasalarımızda eşcinsel evlilik bulunmamaktadır. Tavsiye kararı niteliğinde de olsa farklı aile formları ile ilgili hassasiyetimizi Avrupa Konseyi’ne ilettik. Konsey de bunu dikkate alarak deklarasyon metninde gerekli olan değişiklikleri yaptı” dedi.
 


Etiketler: insan hakları, aile
nefret