07/12/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Gizlenmek çok acı vericiydi, ağladığım zamanlar oldu.

Kayakçı Kenworthy’nin açılma hikayesi: Gizlenmek acı veriyordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Olimpik kayakçı Gus Kenworthy’nin cinsel yönelimini toplumla paylaşma hikayesi: Gizlenmek çok acı vericiydi, ağladığım zamanlar oldu.

Geçtiğimiz Ekim ayında eşcinsel olduğunu açıklayan Amerikalı olimpik serbest kayakçı Gus Kenworthy, cinsel yönelimini gizlemek zorunda kaldığı gençlik yıllarında yaşadığı zorlukları anlattı.

US Weekly gazetesine konuşan gümüş madalyalı ünlü kayakçı, “Diğer çocuklarla iyi geçinmek için kendimi kadınlarla ilişki kurmaya zorlardım. Sonrasında ağladığım zamanlar bile oldu” dedi.

“Toplum farklılıkları kucaklamıyor”

Kenworthy, 22 Ekim’de, attığı “Eşcinselim” tweetiyle cinsel yönelimini kamuoyuyla paylaşmış; ailesine ve dostlarına açıldıktan sonra kamuoyuna açılma kararını nasıl verdiğini ise şöyle anlatmıştı:

“Toplumuzun bireylerden oluştuğunu ve herkesin kendi istediği gibi davranabileceğini, kendisi gibi olabileceğini söylüyorlar. Ama işin aslı öyle değil. Herkes Red Bull ya da Rockstar şapkası takıyor, benzer T-shirtleri ve pantolonları giyiyor, aynı arabalara biniyor ve aynı şarkıları dinliyor. Sistemimiz farklılıkları kucaklama noktasında çok da iyi bir noktada değil.

“Bütün bunlara rağmen gizlenmek çok acı vericiydi. Sürekli yalan söylediğimi ve herkesi kandırdığımı hissediyordum. Açılmak için doğru anda olduğumu hissediyorum ve umarım herkes bu durumu kabullenir.”

Dayanışma mesajları yağdı

Kenworthy’nin kabullenilme bu temennisi açılmasının hemen ardından gerçekleşmeye başladı. Attığı tweet’e yüzlerce destek mesajı geldi. Çok sayıda hayranı ve takipçisi dayanışmalarını gösterdi. Ünlü kayakçı da hayranlarının desteğine şöyle karşılık verdi:

“Gördüğüm dayanışmadan dolayı inanılmaz mutluyum. Aralarında sporcuların da olduğu çok sayıda insanın bana açılması çok çılgın geliyor. Bir sporcu olarak açılmamla birlikte eşcinsel stereotipleriyle mücadeleye de katkı sunduğumu düşünüyorum.”

“Açılmak hâlâ büyük ve önemli bir mesele”

Sporda homofobiyle mücadele eden outsports.com sitesinde de Kenworthy’nin açılması, “Eşcinsel olmanın uzun yıllar boyunca istenmeyen bir durum olarak görüldüğü sporda cinsel yönelimini açıklamak çok önemli” ifadeleriyle yer aldı.

Eşcinsel sporcuların hikayelerini yayınlayan sitede Chris French imzasıyla yayınlanan yazıdan bazı satırbaşları şöyle:

“Sene olmuş 2015 ve hâlâ aynı konuları mı konuşuyoruz? Ne önemi var ki şimdi açılmasının?

“Bu sorulara benim yanıtım net: İnanılmaz önemli ve büyük bir şey. Kenworthy’nin geldiği küçük kasabaların birinden geliyorum ben de. Ve Amerika’nın yarısını oluşturan yerler buralar. Hâlâ insanların eşcinsel düğünlere katılmayı reddettiğini düşünürsek, evet açılmak önemli ve büyük bir meseledir.

“Amerika’nın yarısında insanlar cinsel yönelimlerinden ötürü işlerinden olabiliyor. Eşcinsel karşıtları çok kolaylıkla nefret söyleminde bulunuyor. Genç eşcinseller zorbalığa maruz kalıyor. Böyle bir dünyada, eşcinsellerin gizliliğe hapsedildiği koşullarda açılmak birçok şeyi değiştirebilme gücüne sahip.”


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam