23/12/2008 | Yazar: Anıl Üver

Kayıtlı birliktelik yasası Macaristan’da engellendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Macaristan Anayasa Mahkemesi, eşcinseller için tasarlanmış olan kayıtlı birliktelik yasasını iptal etti. Yasanın Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Tamamen dışlayıcı bir açıklamada bulunmayan Yüksek mahkeme üyeleri ‘tarafsız formülasyonlar’ üzerine düşündüklerini söylüyorlar. Kaos GL Viyana muhabirimiz Anıl Üver çevirdi.

Macaristan Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz pazartesi günü eşcinseller için tasarlanmış olan kayıtlı birliktelik yasasını iptal etti. 2009 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan bu yeni yasa, eşcinsellere heteroseksüel evlilikteki haklara benzer haklar sunacaktı. Fakat yüksek mahkeme üyelerinin görüşüne göre bu yasa, anayasa tarafından sağlanan aileye ve evlilik kurumuna yönelik korumayla uyuşmamakta.

Bir yıl kadar önce parlamento tarafından kabul gören yasa, insan hakları ve eşcinsel kurumları tarafından memnuniyetle karşılanmıştı, çünkü bu eşcinsel birliktelik yasası miras ve mal paylaşımı gibi konularda heteroseksüel evlilikte sağlanan hakların aynısını tanıyordu; buna karşılık eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı tanınmıyordu.

‘Tarafsız formülasyonlar’a eleştiriler

Bununla birlikte Anayasa Mahkemesi yine de kayıtlı birliktelik yasasını dışlayan bir açıklamada bulunmadı. Yüksek mahkeme üyeleri, bu tür birlikteliklerin tanınmasının ve korunmasının insanî değerlerce anayasal haklar üzerinden sağlanabileceğine kanaat getirdiler. Sunulan yasa ise belli tarafsız formülasyonlar aracılığıyla heteroseksüel evlilik ve eşcinsel birliktelikleri arasındaki farklılıkları, her ne kadar tatmin edici olmasa da, azaltacaktı.

Yeni taslak üzerinde çalışılıyor

Parlamentoda sağ-dinci Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) yasaya karşı bir şikâyet dosyası sundu. Sosyalist azınlıklar yönetiminden bir sözcü ise hükümetin yeni bir yasa taslağı üzerinde çalışacağını, bunun teknik olarak yasal problemleri ortadan kaldıracağını söyledi.

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam