03/03/2008 | Yazar: Yaser Sheikhzadeh

İranlı mültecilerin durak yerlerinden biri Kayseri. Yaklaşık 40 LGBT mültecinin yaşadığı Kayseri’de ev kiralayabilmek büyük bir mesele.

İranlı mültecilerin durak yerlerinden biri Kayseri. Yaklaşık 40 LGBT mültecinin yaşadığı Kayseri’de ev kiralayabilmek büyük bir mesele. Muhabirimiz Yaser Sheikhzadeh, Ali Azizi’yi ve Kayseri’de yaşanan zorlukları anlatıyor.

Kayseri’de yaklaşık 40 LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transeksüel) mülteci yaşıyor. Türkiye’ye geldikleri ilk günden beri pek çok sorunla karşılaşan LGBTT bireylerin yaşadıkları bu sorunlar o kadar tatsız ve acı ki kendilerini eve hapsetmek zorunda kalıyorlar.

Tabii bir evleri varsa… Bekâr insanların ev kiralamakta zorlandıkları Kayseri’de bir eşcinsel veya transeksüelin ev bulabilmesi bir rüya çünkü.

Ali Azizi beş ay önce sığınmacı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne başvuruda bulunup Kayseri’de ikamet etmeye başladı. Burada tanıdığı kimse yok. Çok az bir parayla kaçıp gelmiş ve kalacak bir evi yok. Bir kaç gün otelde kalıp kiralık ev aradı ama maalesef bulamadı. Buldu ama gey olduğu için tutamadı.

Alaylar ve kötü bakışlar altında yaşayan Ali, beş gün öncesine kadar bir başka gey mültecinin evinde misafir olarak kalıyordu. Nihayet bir İranlı vasıtasıyla ev bulabildi. Sorun çözülmüş gibi dursa da şimdi komşuların bakışları altında yaşamak zorunda.

Ali çok yorgun... Ülkesinden kaçmak zorunda kaldı; parasızlık, gelecek korkusu onu çok yordu. Bir de aile özlemi var tabii. Ailesi onu dışlamış olsa da o, ailesini unutmadı. Unutamaz ki; çünkü onları seviyor ama maalesef bu sevgi karşılıklı değil.

İşte Ali bu sorunlarla başbaşa. Ve ben şuna inanıyorum ki; Ali bir gün kazanıp ve çok uzak ülkelere gidecek ama artık özgür yaşayacak.

*Konuyla ilgili haberler:

[[Ankara’da mülteci hukuku eğitimi]]



Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam