22/05/2019 | Yazar: Kaos GL

Kuşadası Renkli Güvercin LGBTİ+: “Katiller sadece bıçağı tutanlar değil; trans kadınları toplumsal yaşamın dışına iten, ötekileştiren, temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlayanlar ve cinayetlere sessiz kalanlardır.”

“Kendi zorbalarını ve katillerini yaratan bu sistemin değişmesini istiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

Kuşadası Renkli Güvercin LGBTİ+ Topluluğu, katledilen trans kadın Gökçe Saygı için basın açıklaması yaptı: “Katiller sadece bıçağı tutanlar değil; trans kadınları toplumsal yaşamın dışına iten, ötekileştiren, temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlayanlar ve cinayetlere sessiz kalanlardır.”

Aydın Kuşadası Renkli Güvercin LGBTİ+ Topluluğu, bugün (22 Mayıs) evinde bıçaklanarak öldürülen trans kadın Gökçe Saygı için basın açıklaması düzenledi. Kuşadası Denizbank önünde gerçekleşen açıklamada Renkli Güvercin “Kendi zorbalarını ve katillerini yaratan bu sistemin değişmesini istiyoruz” dedi.

“Katiller aynı zamanda cinayetlere sessiz kalanlardır”

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Bugün burada bir trans kadının daha aramızdan alınmasına, en vahşi duygularla katledilmesine dair acımızı ve öfkemizi dile getiriyor, bu katliama sessiz kalan yetkililere ve yasa koruyuculara sesleniyoruz.”

“Arkadaşımız Gökçe Naz Saygı 13.05.2019 tarihinde kendi evinde 7 kez bıçaklanarak öldürüldü. Bizler Kuşadası’nda sokakta bıçaklanılarak öldürülen Sisi’yi, Kuşadası’nda kendi evinde bıçaklanılarak öldürülen Dora Özer’i ve yine Kuşadası’nda kiraladığı evinde bıçaklanılarak öldürülen Kadir'i, toplum baskısına dayanamayıp intihar eden Doğa'yı unutmadık. Kuşadası’ndan Hollanda’ya ölüm korkusu içinde yaşamamak için giden Defne, tecavüz edilerek öldürüldü. Bizler unutmadık unutturmayacağız.”

“Basına yansımayan cinayetleri, bilinçli bir şekilde körüklenen nefret ve cisseksizm sonucu sosyal yaşamın dışına itilerek intihara sürüklenmiş bireyleri saymazsak, son on yılda en az 44 trans öldürüldü. Türkiye trans cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya dokuzuncu. Ne yazık ki trans cinayetleri tepkisizlikle karşılanıyor ve basına yansıtılmıyor. Katiller sadece bıçağı tutanlar değil, trans kadınları toplumsal yaşamın dışına iten, ötekileştiren, temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlayanlar ve cinayetlere sessiz kalanlardır.”

“Trans kadın cinayetlerinde faillere suçu caydırmaya yetecek cezalar verilmesini istiyoruz. Şiddete maruz kalan trans kadınlar, ikinci bir mağduriyet yaşama korkusuyla karakola dahi gidemiyorlar. Trans kadınları toplumda iş ve eğitim hayatlarında devamlı ayrımcılığa maruz bırakan, anayasal güvenceleri, daha doğrusu yaşam hakları olmadan seks işçiliği yapmaya mecbur bırakan sistem, ataerkil sistemdir. Kabahatler kanunu, trans kadınları daha çok çalışmak veya daha kötü koşullarda yaşamak durumunda bırakıyor. Açık kimliği ile yaşayan trans kadınlara, herhangi bir alanda iş imkanı verilmediği gibi, hayatlarını idame ettirebilmek için mecburi seks işçiliğine başvurduklarında, aynı sistem tarafından cezalandırılıyorlar. Bu insanlık dışı, kendi zorbalarını ve katillerini yaratan sistemin değişmesini istiyoruz.”

“Gereken önlemler alınmadıkça daha çok nefret cinayeti gerçekleşecek, gerçekleşen her cinayet de herkesin suçu olacaktır. Trans kadınların kendini güvende hissetmesi için anayasal taleplerini görmezden gelmeyin. Hatırlatırız ki devletimiz Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ne imza atan ilk ülkedir. Taraf olan devletler, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dahil hiçbir ayrıma yer verilmeksizin herkese koruma sağlanması gerektiğini, aynı şekilde LGBTİ’lerin de sözleşmenin sağladığı korumanın kapsamında olduğunu kabul etmiştir.” 

“Bireylerin çoğu zaman gerek kendi evlerinde, gerekse dışarıda şiddet görebilecekleri nedeniyle onlar için özel tedbirlerin ve hizmetlerin gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Trans kadınlar kadındır! ‘Kadın sandım erkek çıktı’, ‘beni kandırdı’, ‘erkekliğimi küçük düşürdü’, ‘onurumu kırdı’ gibi transfobik ifadelere ceza indirimi uygulayan hâkimlere çağrı yapıyoruz : Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın! Trans kadınların toplumsal yaşamın her alanında yer bulabildikleri, farklı alanlarda çalışabildikleri, güvencesiz ve güvenliksiz olarak seks işçiliği yapmak zorunda kalmadıkları, kendilerini güvende hissedebilecekleri ve dışlanmadıkları bir toplumda yaşamak istiyoruz. Trans hakları insan haklarıdır! Ve son kez vurguluyoruz, trans cinayetleri politiktir.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam