11/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Gaye Su Akyol: “Kadın olmam hiçbir şeyin önündeki engel ya da kolaylaştırıcı güç olamaz, keza erkek ya da LGBTİ birey olmak da öyle. Bunun için mücadele ediyorum.”

“Kendimi bir cinsiyet üzerinden tanımlamayı reddediyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gaye Su Akyol, 8 Mart’ta yayınlanan “İstikrarlı Hayal Hakikattir” klibini anlattı: “Kadın olmam hiçbir şeyin önündeki engel ya da kolaylaştırıcı güç olamaz, keza erkek ya da LGBTİ birey olmak da öyle. Bunun için mücadele ediyorum.”

Gaye Su Akyol’un “İstikrarlı Hayal Hakikattir” şarkısına çekilen klip, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınlandı.  Klibin yönetmen koltuğuna Sinan Tuncay otururken, “dünyadan uzaya” dolmuşun yolcuları olarak Aydemir Yılmaz, Eda Gökşahin, Elif Karabulut, Ezgi Uysal, Gülheran King, Hatice Kalamanoğlu, İris Mozalar, Kerem Eyüboğlu, Miray Nur Kazma, Nursev Irmak Demirbaş, Ömer Alaattin Karsan, Rumi Güngör, Sedat Varan, Serkan Türk, Süha Kurtuldum ve Yasemin Kurşun yer aldı.

Akyol, klibin ardından Hürriyet yazarı Güliz Arslan’a verdiği röportajda Türkiye için bir sembol olduğunu düşündüğü mavi dolmuş ile ters köşe yapmak istediğini söyledi:

“Toplumsal cinsiyet rollerini sallamayan, elâlemin ne diyeceğini umursamadan içinden geldiği gibi hayal eden ve yaşayan, birey olabilmiş kişilerle dolu bir dünyanın hayalini kuruyorum, işte bu video da bunun tezahürü. Kadın minibüsçü olur mu? Evet olur! Alışılmadık bütün köşelere gireceğiz, insanları cinsiyetler üzerinden ayrıştırmak yok olana dek yazıp çizeceğiz. Normalleştirmek için önce şahit olmamız gerek, o zaman buradan başlayalım. İşte çıkış noktası buydu: Ters köşe!”

Akyol, “Siz bir kadın olarak en çok hangi alanda, ne yaparken zorlanıyorsunuz?” sorusuna ise “Kendimi bir cinsiyet üzerinden tanımlamayı da reddediyorum” dedi:

“İsteyip de yapamadığım hiçbir şey yok. Bazen zorlansam da başka bir olasılığı kabul etmiyorum, etmemeliyiz. Kendimi bir cinsiyet üzerinden tanımlamayı da reddediyorum, bu benim kimliğimin öncelikli parçası değil, yalnızca bir detay. Kadın olmam hiçbir şeyin önündeki engel ya da kolaylaştırıcı güç olamaz, keza erkek ya da LGBTİ birey olmak da öyle. Bunun için mücadele ediyorum. Baskının üzerimde normalleştirilmesine izin vermiyorum. Kolay değil ama direnmek, varlığımla tüm dünyaya meydan okumak, toplumsal cinsiyet normlarını reddetmek, dokunduğum her şeye bunun parçacıklarını bulaştırmak için yaşamak beni tamamlanmış hissettiriyor. Bu güç hepimizin içinde var!”


Etiketler: medya
İstihdam