02/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kendisini taciz eden gişe memuruna karşı açtığı davayı kazanan trans erkek N. ve davanın avukatlığını üstelenen Adana Barosu avukatlarından Burçin Kumral hukuki süreci KaosGL.org okurlarına anlattı.

“Kendimizi anlatabildiğimiz kadar varız, sessiz kalmayın, hukuki yollara başvurun” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kendisini taciz eden gişe memuruna karşı açtığı davayı kazanan trans erkek N. ve davanın avukatlığını üstelenen Adana Barosu avukatlarından Burçin Kumral hukuki süreci KaosGL.org okurlarına anlattı.

Bu haber cinsel tacize yönelik tetikleyici olabilecek ifadeler içeriyor.

Üniversite öğrencisi trans erkek N., Eylül ayında otostop ile memleketine giderken, Ceyhan ​​​​​​HGS gişelerinde, gişe memuru tarafından cinsel tacize uğradı. N. tacizi polise bildirdi ve şikâyetçi oldu.

İnternet üzerinden ulaştığı Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) danışma hattında Avukat Hatice Demir’den aldığı hukuki destek ile Adana Barosu’na kayıtlı Avukat Burçin Kumral’a ulaştı ve tacizci gişe memuruna dava açtı.

Trans erkek N. 26 Mart’ta 4. duruşması görülen davayı kazandı ve gişe memuru “Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı suçu”ndan 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. N. ve kaosGL.org okurlarına hukuki mücadelesini, N.’nin avukatı Burçin Kumral ise dava sürecini anlattı.

Olay ne zaman oldu?

11 Eylül’de. Otostopla Türkiye turuna çıkmıştım, dönüş yolundaydım, memleketime gidebilmek için Adana’dan geçmem gerekiyordu. Beni otostopla alan araç, Ceyhan gişelerinde bıraktı. Arabadan indiğim sırada gişelerde görevli memurun bana seslendiğini fark ettim. Otobanda yaya ulaşımı yasak olduğunu bildiğim için beni bu sebeple uyaracak diye düşünüp yanına gittim. Ne yaptığımı sordu, otostop ile yolculuk yaptığımı kendisine ilettim. Elimde boş su şişesi vardı, bende ona şişeyi atabileceğim çöp olup olmadığını sordum. İçeri geçip çöpümü atabileceğini söyledi. Çöpü atmak için içeri girdiğimde, “Sigaran var mı” diye sordu önce, sonra “Niye küpe takıyorsun, ibne misin” dedi. “Bu şortla bu yolda nasıl geziyorsun” gibi rahatsız edici sorular sormaya başladı. Rahatsız olduğumu belirttim ve yere bıraktığım sırt çantamı aldım. Bu sırada göğsüme bakarak, “Neden bu kadar büyük” dedi ve dokundu. “Elini çek” dedim ve gişeden çıkmaya çalıştım ama ısrarla dokunmaya devam etti. Oradan bir şekilde çıkabildim, çıkarken de “Yanınıza bırakmayacağım bunu” dedim. Çıkar çıkmaz polisi aradım. Gelen polise ifade verdim ve şikâyetçi oldum.

Şikâyetçi oldun, dava açıldı. Sonra hukuki ihtiyaçlarını nasıl karşıladın?

Sosyal medyada SPoD’un hukuki destek verdiğini okumuştum. Dava açılınca SPoD danışma hattını aradım ve Avukat Hatice Demir ile görüştüm, o da beni Adana Baro’sundan Avukat Burçin Kumral’a yönlendirdi. Avukat Burçin Hanım davayla gönüllü bir şekilde ilgilendi.

“Dava sürecinde hiçbir sorun, ayrımcılık yaşamadım”

Dava sürecinden bahseder misiniz?

Tüm duruşmalar Adana Ceyhan 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. İlk duruşma 4 Aralık’taydı. İlk iki duruşmaya sanık gelmedi, üçüncü duruşmada hâkimin iznine denk geldi ama son duruşmada hâkim davayı karara bağladı.

Duruşmalara katıldın mı?

Evet, duruşmalara katıldım.

Şikâyetçi olduğun andan davanın karara bağlandığı ana dek trans kimliğini hedef alan bir ayrımcılıkla karşılaştın mı?

Hayır karşılaşmadım. Olay yerine gelen polisler ifademi aldılar ve yardımcı da oldular. Bu aşamada bir sorun olmadı. İfademde belirttiğim için davada hâkim olayı benden dinlerken trans kimliğimle ilgili geçiş sürecine ne zaman başladığımı sordu yalnızca. Ben de uzmanlarla görüştüğünü endokrin raporum olduğunu belirttim. Dava sürecinde hiçbir sorun, ayrımcılık yaşamadım.

Henüz pembe kimliğim olduğu için davaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da müdahil oldu. Müdahillik sürecinde de hiçbir sorun yaşamadım.

Mahkemenin taciz için Adli Tıp Raporu talep edildi mi?

Hayır, beyanım esas alındı.

Hukuki yollardan hakkını aramak konusunda önyargıların var mıydı?

Vardı. Dahası başka bir kentte öğrenciyim, uğraşamam diye düşünüyordum. Ancak hem SPoD’dan aldığım hukuki yönlendirme hem de Avukat Burçin Kumral’ın desteği ile önyargılarımı kırdım ve hukuki mücadelemi verdim.

Yaptığı yanına kar kalmasın istedim, başkalarını da taciz etmesin diye bu kararı aldım.

Benzer suçlardan mağdur edilmiş kişilere söylemek istediğin bir şey var mı?

Keskinlikle hukuki yollara başvursunlar. Yeterince ötekileştiriliyoruz, sesimiz bastırılmaya çalışıyor. Eğer hukuki haklarımızdan da yararlanmazsak hiçbir şekilde başarıya ulaşamayız. Biz LGBTİ+’lar kendimizi anlatabildiğimiz kadar varız, sessiz kalmayın, şikâyetçi olun, hukuki yollara başvurun.

Avukat Burçin Kural: “Açtığınız bir dava başka davalarda emsal karar olabilir”

N.’nin davasının avukatlığını üstlenen Adana Barosu’ndan Burçin Kumral dava sürecini şöyle anlattı: “Dava sürecinde müvekkilimin cinsiyet kimliğine dair hiçbir ayrımcılık yaşanmadı. Hâkim mahkemede müvekkilime geçiş sürecine ilişkin bir soru sordu, bu soruyu da müvekkilim ifadesinde belirttiği için yöneltti ardından sadece sanığın eylemleriyle ilgilendi. Karara dönecek olursam bu karar hepimizi çok mutlu etti. Verilmesi gereken karar buydu ancak genelde bu davalarda kanuna rağmen verilesi gereken o karar verilmez. Emsal oluşturacak bu kararın benzer şekilde mağduriyet yaşayan kişilere de cesaret vermesini umuyoruz. Haklarınızı arayın, yalnız olmadığınızı bilin, açtığınız bir dava başka davalarda emsal karar olabilir” dedi.

Danışma hatları telefonunuzu bekliyor

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim odaklı sorular için doğru ve güvenilir bilgiyi aktaracak danışma hatları ve danışmanlık hizmetleri, LGBTİ+’ların sosyal, psikolojik, hukuki ve siyasi sorunlarını azaltmayı amaçlıyor.

SPoD danışma hattı, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim tabanlı şiddet ve ayrımcılık, cinsiyet geçiş süreci, HIV ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, açılma odaklı sorunlar, ruh sağlığı, hukuk ve LGBTİ+’lara hizmet veren kurumlar hakkında hizmet veriyor. SPoD danışma hattına 0850 888 54 28’i tuşlayarak ulaşabilirsiniz.

İzmir Genç LGBTİ+ Derneği de Mart 2017 tarihinden bu yana telefon yoluyla danışmanlık veriyor. Dernekle ilgili soruların cevaplandığı ve akran desteğinin verildiği hat, aynı zamanda dernekle ilişkili avukatlara ve sosyal hizmet uzmanlarına yönlendirme yapıyor. İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’nin danışma hattına 0232 464 0330 numarasını tuşlayarak hafta içi her gün 11:00-18:00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Pembe Hayat LGBTİ+ Derneği 0532 462 17 05 ya da 0312 433 85 17 numaralı telefonlardan ya da sosyalhizmet@pembehayat.org adresinden sosyal hizmet danışmanlığı veriyor.

Kaos GL Derneği, Farsça konuşan LGBTİ mültecilere her Salı 10:00-18:00 saatlerinde 0545 340 82 12 numaralı telefon aracılığıyla, Arapça konuşan LGBTİ mültecilere her Perşembe 10:00-18:00 saatlerinde 0541 720 79 23 numaralı telefon ya da refugee@kaosgl.org adresi üzerinden Türkçe ve İngilizce danışmanlık veriyor.

Danışmanlık almak isteyen Türkiyeli LGBTİ’ler ise Kaos GL ile danisma@kaosgl.org adresi üzerinden iletişime geçebilir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam