02/10/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ankara’nın merkezindeki Selçuk Günal Kuaför, LGBTİ dostu olmasıyla öne çıkıyor. Saçınızı gökkuşağı renklerine boyatabileceğiniz, rahat bir yer.

Kendin olabileceğin bir yer: Selçuk Günal Kuaför Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hayatım boyunca asker tıraşının dışına nadiren çıkmışımdır. Asker fantezim olduğundan değil; biraz çekingenliğimden, biraz da berberlerin hayal dünyasının darlığından. Dün gittiğim kuaför ise saçlarımı gökkuşağı renklerine bile boyayabileceğini söyledi. İşte huzurlarınızda LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dostu bir güzellik salonu: Selçuk Günal Kuaför.
 
“Burada ‘a bu eşcinsel, a bu trans’ olmaz”
 
Selçuk, 20 yıldır bu mesleğin içinde. Hem erkek, hem de kadın kuaförlüğü yapmış. Son 3 yıldır da Ankara’nın merkezinde, Konur Sokak’ta çalışıyor. Selçuk Günal Kuaför, üniseks bir kuaför, dahası LGBTİ dostu.
 
Selçuk Günal
 
“Kim olursa olsun buraya rahatlıkla gelebilir," diyor Selçuk. LGBTİ’lerin kendileri olabileceği bir yer burası: “Gelip mutfakta muhabbet edebilirler; salon ferah, rahat rahat oturabilirler. Burada kesinlikle ‘a bu eşcinsel, a bu trans’ olmaz. İki yıldır buraya ağırlıklı olarak eşcinseller geliyor.”
 
Gökkuşağını saçında taşımak isteyenler Selçuk’a
 
Saç-sakal-bıyık, kaş, ağda gibi konularda herkese güvenilir bir hizmet sunduklarını anlatıyor Selçuk. Manikür-pedikür ise şimdilik eleman eksikliğinden ötürü yapılamıyor.
 
Selçuk, “her kuaförün kolay kolay yapamayacağı şeyler”de oldukça iddialı: “Rahatlıkla saça gökkuşağı yapabilirim. Onun dışında saç bakımı ve cilt bakımı konusunda da iyiyim.”
 
Burnum gerçekten "kıllı" olabilir mi?
 
Bir yanını kazıt, bir yanını sal gitsin...
 
Peki, saç modellerinde neler değişti? “Rihanna modeli” mesela, hâlâ popüler mi diye soruyorum Selçuk’a.
 
“Klasik oldu o artık. Sadece lezbiyenleri de geçti. İçeride mesela heteroseksüel bir kadın arkadaş var. Saçları upuzundu, artık burada göre göre saçının bir tarafını kazıttı.”
 
“Eşcinseller artık kendilerini daha rahat gösteriyor”
 
Toplumsal cinsiyet rollerindeki değişimin izini Selçuk Günal Kuaför’de sürüyoruz:
 
“Kadınlar daha çok kısa saça yöneldi. Bu son senede eşcinseller kendilerini daha rahat, daha çok gösterdi. İstediği her modeli yaptırabiliyorlar. Eskiden biri küpe taktığında veya değişik bir saç modeli yaptırdığında dışarıda laf atılıyordu, küfür ediliyordu. Artık sadece saçının önünü, yan tarafını ya da ensesinden bir tutamı boyatabiliyorlar. Kadın erkek fark etmiyor. Yine mesela ağda çok önemli. Gey müşterilerim rahatlıkla gelip ağda yaptırabiliyorlar.”
 
Selçuk için kuaförlük bir meslek değil, bir kimlik.
 
“Burada neysen osun”
 
Kuaför, herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir yer. Selçuk, kuafördeki ortamı şu sözlerle anlatıyor:
 
“Buraya gelen herkes kimliğini belli edebilir. Burada neysen osun. Biz burada şu an 3 kişi çalışıyoruz. Üçümüze de aynı rahatlıkla gelebilirler.”
 
Selçuk Günal Kuaför haftanın her günü sabah 9’dan akşam 9’a kadar açık. Adresi ise Konur 1 Sk. No: 13/3 Kızılay. Ayrıca kuaförün Facebook sayfasından şimdiye kadar yapılmış saç modellerine göz atabilirsiniz.
 
LGBTİ dostu işletmeler, “biz de varız, bizi de tanıtın” demek isterlerse web@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirler. 

Etiketler: yaşam
İstihdam