09/11/2016 | Yazar: Yıldız Tar

‘Eşitlik İçin İzmir Buluşması’, cinsiyet eşitliği için birlikte neler yapılabileceğinin tartışıldığı oturumla sonlandı.

Kentlerde eşitlik için neler yapabiliriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Eşitlik İçin İzmir Buluşması”, cinsiyet eşitliği için birlikte neler yapılabileceğinin tartışıldığı oturumla sonlandı.

Konak Kent Konseyi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği “Eşitlik İçin İzmir Buluşması”nın son oturumunda Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nden Erdem Gürsu’nun moderatörlüğünde İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Itır Bağdadi ve Hollanda Capelle aan den IJssel Belediyesi’nden Zilla van der Stap konuştu.

Görünürlük ve temsil

“Cinsiyet Eşitliği İçin Birlikte Neler Yapabiliriz” başlıklı oturumun ilk konuşmacısı Nazik Işık, kent konseylerinde yaşanan sorunları aktardı. Sorunlara rağmen konseylerin doğrudan görünürlük sağlamak ve insanların kendileri ve örgütleri tarafından temsil edilmeleri için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Işık şöyle devam etti:

“Karabağlar’da kadının insan hakları eğitim programımız yerelin içinden gelen ve orada yaşayanların yer aldığı çok başarılı bir program. Yeni sivil toplum örgütlerinin oluşmasına ve mevcut örgütlerin bir araya gelmesine destek veriyoruz. Mayıs 2017’de Kaos GL ile birlikte ötekiler üzerine bir program yapmayı planlıyoruz.”

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, “Eşitsizlik hayatımızın her alanında. En kadim eşitsizlik kadın-erkek eşitsizliğidir. İnsan hakları bağlamında karar mekanizmalarına katılım hakkını geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sivil toplumla işbirliği

Hollanda Capelle aan den IJssel Belediyesi’nden Zilla van der Stap, 2012’den beri, merkezi hükümetin LGBT politikaları çerçevesinde çalışmalarını mali olarak desteklediğini söyledi. Capelle’nin 47 ‘gökkuşağı belediyesi’nden biri olduğunu söyleyen Stap, “2012 yılından beri açılma gününde gökkuşağı bayrağını göndere çekiyoruz. LGBT’lere yönelik ya da LGBT’leri de kapsayan politika ve çalışmaları benimsemeleri için sivil toplumla işbirliğini güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Stap; ilkokullar için çeşitlilik ve ‘Güç çemberi/Powerhoops’ atölyeleri, Theater aanZ tarafından yereldeki lise öğrencileri için interaktif tiyatro gösterileri, lisede ‘Mor Cuma’ uygulamaları, lise öğretmenlerine, Gençlik ve Aile Merkezi ekibine yönelik LGBT eğitimi, ayda bir, yaşlılar ve ilgilenen diğer kişiler için öğleden sonrası gökkuşağı içkileri ve radyo programları yaptıklarını anlattı.

Son konuşmacı Itır Bağdadi ise konuşmasına ABD seçimlerini değerlendirerek başladı. Küresel ölçekte dominant bir grubun tanımlandığı ve herkesin onun altında hizalandığını söyleyen Bağdadi, “Eskiden var olduğu söylenen, var olan bir sisteme dönüşü arzulayan bakış açısı yaygınlaşıyor. Rusya’da bunu görüyorduk. ABD’de de bunu göreceğiz. Bu durum en fazla toplumsal cinsiyet dengelerini etkiliyor. Bu tür gruplar özellikle eşcinsellere, farklı etnik grupların birbirine karışmasına ve insan haklarına karşılar” dedi.

İlgili haberler:

Konak Belediye Başkanı Pekdaş: Önyargıları kırmak bizim görevimiz

Kentte kimler yaşıyor, sorunlarımız ne?

*Bu etkinlik, Hollanda Büyükelçiliği’nin ve İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın (SİDA) desteği ile düzenlenmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin büyükelçilik ve SIDA’nın resmî görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam