14/04/2013 | Yazar: Aylime Aslı Demir

Bugün Emek Sineması’nın yıkılması ve kentsel dönüşümü protesto etmek için Ankara’da, Yüksel Caddesinde saat 18.00’da basın açıklaması yapılacak.

Kentpark’ta Emek Sineması Protestosuna Polis Müdahalesi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara KentPark’ta Emek Sineması’nın yıkılmasını sessiz bir şekilde pankart açıp protesto eden gruba polis müdahale etti. 10 kişilik grubu gözaltına almak isteyen polis, güvenlik görevlilerinin şikâyetçi olmaması üzerine grubu serbest bıraktı.
Bugün Emek Sineması’nın yıkılması ve kentsel dönüşümü protesto etmek için Ankara’da, Yüksel Caddesinde saat 18.00’da basın açıklaması yapılacak.
 
 
7 Nisan Pazar günü İstanbul’da Emek sinemasının yıkılmasını protesto etmek için yapılan eylemde polis, alanda bulunan ve barışçıl amaçlarla eylemlerini gerçekleştirmek isteyen aktivistleri biber gazı ve tazyikli suyla engellemiş ardından gözaltılarla susturup sindirmeye çalışmıştır. Biz kentsel dönüşüm adı altında yapılan düzenlemeleri ve bu düzenlemeleri protesto edenlere şiddet gösteren polisi kınıyoruz.

25 yıllığına Turkmall ve Kamer İnşaat’a kiralanan Emek Sineması 2009’dan beri kapalı. Onlara göre Emek yıkılmıyor, onarılıyor – taşınıyor. Bunun rantsal dönüşümden başka bir şey olmadığını düşünüyoruz. Bizim gibi düşünen İstanbullulara karşı iktidar unsurlarının tavrı, yanılmadığımızı kanıtlıyor. Emek Sineması da tarihsel değerinden ödünler verecek, uygulanmak isteyen bu projeyle birlikte modern dünyanın tektipleşmiş mekânlarından biri olma yolunda ilerleyecek.

Yaşamımızın her alanına nüfuz eden kentsel dönüşüm, etkisini yalnızca mekânlarda değil, insanların gündelik yaşantılarında da gösteren bir araç haline “dönüştü”. Yapılan uygulamalar insanların sanatın icra edildiği mekânları sterilleştirmekte, sanatı sokaklardan - doğasından uzaklaştırıp soyluların salonlarına taşımaktadır. Emek sinemasının İstanbul halkının kolektif hafızasındaki yeri ve önemi yok sayılmakta, sinemaları avm’lere, kapitalizmin mabetlerine hapsetmekte, sinemayı piyasalaştırmaktadır.

Biz Ankaralılar kentsel dönüşüm örnekleriyle Dikmen Vadisi’nde, Çinçin’de ve Hüseyingazi’de karşılaşmaktayız. Tamamlanan kentsel dönüşüm projeleri ile sanatın üretim alanlarında değişimler yaşanmakta, sokak sanatçıları polis şiddetine maruz kalmaktadır.

Yapılan müdahalelerin kentsel kimliği yok etmesi göz ardı edilmekte, insanların en temel haklarından biri olan yaşadıkları çevreyi şekillendirme hakkı ellerinden alınmaktadır.

Bu durumlara karşı sesimizi duyurmak için, Yüksel Caddesi’nde, 14 Nisan Pazar günü 18.00’da, basın açıklaması yapıyoruz.

Emek sineması bizim,
Sanat bizim,
Kent bizim.

İmzacı Topluluklar
 
ODTÜ SiTop, SBF Sekans Sinema Kulübü, İLEF Sinema Topluluğu, Sine-Göz Sinema Kültür Dergisi, ODTÜ Gülmece Topluluğu, ODTÜ Ekonomi Topluluğu, ODTÜ Mimarlık Topluluğu, AEGEE Ankara, ODTÜ Yapı Topluluğu, ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu, ODTÜ Arkeoloji Topluluğu, ODTÜ Çevre Topluluğu
 

Etiketler: yaşam
nefret