10/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği, Ceza Yasası'nın uygulanmayan maddesine yapılan önerinin yasalaştığını duyurdu. Yasa LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine hapis cezası getiriyor.

Kıbrıs’ta nefret söylemine hapis cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği, 2014 yılında toplumsal cinsiyet eşitlikçi bir şekilde değiştirilen Ceza Yasası'nın uygulanmayan maddesine yapılan öneriyi Meclis’in onayladığını duyurdu.

Yasa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret söyleminin cezalandırılmasını öneriyor. Yasanın düzenlenen maddesi şöyle:

“Cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği veya cinsiyeti dolayısıyla bir kişiden veya o cinsiyete, cinsel yönelime veya cinsiyet kimliğine sahip bir gruptan nefret edilmesine veya tiksinilmesine, o kişi veya grubun aşağılanmasına, küçük düşürülmesine, toplum içerisindeki itibarının zedelenmesine veya bir suça maruz kalacak şekilde hedef gösterilmesine yol açmak niyetiyle veya meselenin tüm ahval ve şeraiti göz önünde bulundurulduğunda böyle bir neticenin makul surette ortaya çıkmasına neden olacak şekilde beyanat veren, baskı yapan, yazı yazan, boyanmış şey veya benzer malzeme teşhir eden kişi hafif bir suç işlemiş olur ve bir yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

Yukarıdaki (1)’inci fıkradaki fiilin basın, yayın, internet medyası veya sosyal medya aracılığıyla yapılması halinde hafif bir suç işlenmiş olur ve bu suçu işleyen kişi iki yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.”

“LGBTİ+’ların insan haklarına eşit erişimi için daha fazlasına ihtiyaç duyulmakta”

Kuir Kıbrıs Derneği yasayı şöyle değerlendiriyor:

“Bu yasa değişikliğinin, biz Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve artı (LGBTİ+) mücadelesi verenler için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizer, emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

“Ayrıca, belirtmek isteriz ki LGBTİ+’ların insan haklarına eşit erişimi için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır ve biz, Kuir Kıbrıs Derneği olarak toplumsal farkındalığın artması ve gereken yasal düzenlemelerin yapılması için mücadeleye devam edeceğiz.”


Etiketler: dünyadan
nefret