14/10/2019 | Yazar: Ali Alp Odabaş

Kuir Kıbrıs’ın Kaos GL ile yürüttüğü “Hayat” projesinin Türkiye odak toplantısı yapıldı. Toplantıda insan ticareti ve bu alandaki çalışmalar konuşuldu.

Kıbrıs’ta ve Türkiye’de insan ticaretine karşı ortak mücadele tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği’nin Kaos GL ile birlikte yürüttüğü “Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar: HAYAT” projesi başladı. Proje kapsamında Türkiye odak grup toplantısı 1-2 Ekim tarihleri arasında İzmir’de Ege Palas Otel’de yapıldı. Örgütler arası dayanışmanın güçlendirilmesi ve Türkiye’de ve Kıbrıs’ta insan ticareti, zorla çalıştırma ve seks işçiliği üzerine deneyim aktarımlarını hedefleyen toplantıya İnsan Kaynakları Geliştirme Vakfı(İKGV), Kadın Dayanışma Vakfı, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, SOS Çocuk Köyü Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Türkiye’deki ve Kıbrıs’taki barolardan avukatlar ve örgütlü/bağımsız aktivistler katıldı.

İnsan ticareti ve hukuki-politik gelişmeler

Odak grup toplantısının ilk gününde Kıbrıs’ın kuzeyinden Avukat Fezile Özüm, Özüm’ün Kıbrıs’ta insan ticareti, hukuki-politik gelişmeler, devletin durduğu nokta ve uluslararası sözleşmeler hakında konuştu. Özüm; mevcut anayasal durum, gece kulüplerine yönelik düzenlemeler, ceza kanunundaki ilgili maddeleri (156-165) aktardı. Gece kulüplerinde çalışan kadınların toplumsal yaşamla olan iletişimi ve doktor kontrolleri üzerine deneyimlerini paylaştı.

Ardından proje koordinatörü Doğukan Gümüşatam “Hayat Projesi”ni tanıttı. İKGV’den Muhtar Çokar, seks işçiliği ve insan ticareti konusunda dünyada ve Türkiye’de hangi çalışmaların yürütüldüğü ve İKGV’nin bu alanlarda neler yaptığını aktardı. Çokar, özellikle Türkiye’de bu alana yönelik yapılan hukuki düzenlemeler, Palermo Protokolü ve üreme sağlığı ve cinsel sağlık alanındaki gelişmelere dikkat çekti.

Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Zehra Tosun ise insan ticareti mağdurları için kurdukları sığınak ve bu sığınakta yapılan çalışmalar ve kadın temelli sosyal hizmet uygulamaları üzerine sunum yaptı.

Seks işçiliği, mevzuat ve sorunlar

İkinci gün ise Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nde sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan Şennur Ören’in Ankara’da trans kadınların güncel durumu, özel/yapısal boyutlarıyla trans seks işçiliği, transfeminizm ve Kabahatlar Kanunu üzerine hazırladığı sunumuyla başladı.

Ören’in sunumunun ardından hem Türkiye bağlamında hem de Kıbrıs bağlamında insan ticareti, zorla çalıştırma ve seks işçiliği üzerine neler yapılabileceği, “Hayat Projesi”nin Kıbrıs’ta yürütülen sosyal politika çalışmalara nasıl katkı sağlayacağı ve katılımcıların deneyim paylaşımından nasıl yararlandığı üzerine genel bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Neler yapılacak?

Proje kapsamında sosyal hizmet araştırma yöntemleri ve feminist paradigma üzerine eğitim de yapılacak. Güçlenme ve güçlendirme eğitimleri, vaka çalışması ve son olarak bu konuda çalışan aktörler ile yürütecekleri derinlemesine görüşmeler de projede hedefleniyor.

Proje hakkında

Kuir Kıbrıs Derneği, Kaos GL’nin işbirliğiyle Avrupa Birliği İnsan Ticaretine Karşı Birlikte Mücadele Hibe Programından sağladığı fon aracılığıyla “Sömürüden Özgür LGBTİ+lar Hayat” Projesine geçen aylarda başladığını duyurmuştu.

Bu doğrultuda, projenin temel aşaması olan saha araştırması için araştırmacı feminist aktivistlerden Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Cankurtaran ve Hacettepe Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları yüksek lisans öğrencisi Ali Alp Odabaş’ın yürüttüğü saha araştırması için hazırlıklara Eylül ayında başlandı. Araştırmacılar ilk olarak araştırma için gerekli literatür taramasını yapıp, kavramsal çerçeve, teorik arka plan, araştırmanın metodolojisi ve yöntemini geliştirdiler. 

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam