13/03/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Ziba Sertbay düzenledikleri 10. Yıl sergisini kaosGL.org okurlarına anlatıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde on yıllık bir mücadele… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Ziba Sertbay düzenledikleri 10. Yıl sergisini kaosGL.org okurlarına anlatıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2007 yılından beri lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks’lerin (LGBTİ) hakları için mücadele eden bir dernek var. Kuir Kıbrıs Derneği bu on yıllık mücadeleyi görünür kılmak adına bir sergi düzenledi.

Derneğin yeni projesi “Renklerin Çeşitliliği” kapsamında 4 – 11 Mart tarihlerinde, Lefkoşa’daki Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) Başkent Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sergide son 10 yılın LGBTİ+ hakları mücadelesini yansıtan materyaller yer aldı.

“Renklerin Çeşitliliği” Proje Asistanı ve İletişim Sorumlusu Ziba Sertbay kaosGL.org okuyucuları için sergiyi anlattı:

“Sergide temelde, yasaya dair materyaller, düzenlediğimiz Pride’lara ilişkin görseller, 2007’den 2018’e gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimize dair fotoğraf ve videolar ve “Konuşulmayan / Unspoken” projemizin çıktıları yer aldı.”

“Biliyorsunuz, Kıbrıs’ın kuzeyinde, İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma ‘doğaya aykırı cinsel ilişki’ suçu 2014 yılında kaldırıldı. Sergide bu tarihi ana ilişkin kurucu üyelerimizden Doğuş Derya ve Ziliha Uluboyun’un röportajlarına yer verdik. Ayrıca video yerleştirmesinde 2008’den 2014’e basılı ve dijital haberlerin dosyalarını gösterdik.”

“Kıbrıs’ın kuzeyinde düzenlediğimiz Pride’ları da unutmadık… Fotoğraflardan kolajlanan video yerleştirmelerine yer verdik. Ayrıca yürüyüşlerde kullandığımız lolipoplar, sloganlar duvarları süsledi.”

“Sergi büyük bir ilgi gördü. Yaklaşık 100 kişiyi ağırladık. Kurucu üyelerimiz de bizi yalnız bırakmadılar. Gelen arkadaşlar bu kadar kısa bir sürede bunca yolu kat ettiğimiz için bizi tebrik etti.”

İlgili haberler:

“Renklerin Çeşitliliği” gündemi belirleyecek

Kuir Kıbrıs “Renklerin Çeşitliliği” diyor

Kuir Kıbrıs “10. Yıl Sergisi”ne bekliyor

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam