27/01/2014 | Yazar: Ali Erol

Eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması üzerine KaosGL.Org’a konuşan aktivistler arasında ‘Daha gidecek yolumuz var!’ diyen de var, ‘Artık Kıbrıs’ta özgür bir gökkuşağı var’ diyen de.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde Gökkuşağı Artık Daha Özgür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması üzerine kaosgl.org’a konuşan aktivistler arasında “Daha gidecek yolumuz var!” diyen de var, “Artık Kıbrıs’ta özgür bir gökkuşağı var” diyen de.
Kuzey Kıbrıs’ta İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunu kaldıran Ceza Değişiklik Yasası bugün KKTC Meclisinde oy çokluğu ile onaylanarak kabul edildi.
 
Meclise gelmeden önce ilgili komitede oybirliği ile geçen Ceza Değişiklik Yasası’nın bugünkü oylamasına Ulusal Birlik Partisi (UBP) katılmadı. Geçen hafta yapılan Meclis görüşmelerinde “eşcinsellik suçu”nu kaldıran 37. Maddeye “toplum hazır değil” gerekçesiyle karşı çıkan tek vekil olan Demokrat Parti-Ulusal Güçler Milletvekili (DP-UG) Zorlu Töre’nin red oyu verdiği yasa oy çokluğu ile onaylandı.
 
Eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasına karşı çıkanların “eşcinsellik yasası” diye gölgelemek istediği Ceza Değişiklik Yasasına Bizler Adalet, Özgürlük, Eşitlik Herkes için diyoruz!” çağrısı yapan 21 kurum destek verdi.
 
Cumhuriyet Meclisi’nde bugün oy çokluğu ile onaylanan Ceza Değişiklik Yasası resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek. Eşcinselliğin suç olmaktan çıkaran yasanın getireceği diğer değişiklikler şunlar: Ölüm cezasının kaldırılması, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezaların arttırılması ve kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerin değiştirilmesi. 
 
Yasa kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını önlemeyi de öngörüyor. Yasa ile birlikte LGBT’lere yönelik nefret suçu ve cezası da düzenleniyor.
 
“Artık Kıbrıs’ta özgür bir gökkuşağı var!”
Ceza Değişiklik Yasasını kaosgl.org’a değerlendiren aktivistlerden Gülten Göze“Daha gidecek yolumuz var!” derken, Mehmetemin Yıldızçoban ise “Artık Kıbrıs’ta özgür bir gökkuşağı var” diye konuştu.
 
Kıbrıs’ta insan hakları adına güzel bir gelişme olduğunu belirten Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Dış İlişkiler Sekreteri Didem Gürdür “biliyoruz ki bu daha başlangıç” derken, mücadeleye devam edeceklerini ekledi.
 
“İnsan hak ve özgürlükleri açısından Kıbrıs’ta tarihi bir gün”
Eşcinselliği suç sayan yasayı kaldıran ve ayrımcılıklara yönelik düzenlemelerde bulunan Ceza Değişiklik Yasasının olumlu bir hava yarattığı Kuzey Kıbrıs’tan kaosgl.org’a yapılan değerlendirmeler şöyle:
 
Hüseyin Özinal (Kuir Kıbrıs Derneği): Pozitif bir adım. Birdenbire her şey değişip güllük gülistanlık olmayacak ama genel olarak insan hakları açısından uzun bir mücadelenin başlangıç noktası olacak.
 
Münevver Özakalın: Eşcinsel bireyler üzerindeki yatak odası algısının kalkması ve devletin bireyin "özel"inden bakışını çekmesi için illa ki muazzam bir başlangıç ve de toplumun bakış açılarının da genişletilmesi için bu daha başlangıç. İnsan hak ve özgürlükleri açısından Kıbrıs olarak çok tarihi bir güne şahitlik ediyoruz aslında. LGBT, Engelli ve Kadın olmanın yasal zeminde eşitlik, adalet ve özgürlük sağlanması için bu ve benzeri adımların atılması çok ama çok önemli. Bugünkü yasal düzenlemenin başrol oyuncuları ilgili sivil toplum örgütleri, Doğuş Derya, Tufan Erhürman ve Fazilet Özdenefe Kürşat’a da çok teşekkürler. 
 
Besire Paralik: Kıbrıs’ın kuzeyinde tabu olan cinsellik olgusu, yasa önerisinin mecliste onaylanmasıyla birlikte üzerinde konuşulması ve tartışılması mümkün bir hale geldi. Ceza yasasına getirilen düzenlemelerin insan hakları açısından önemli bir adım olmasının yanı sıra, toplumdaki yanlış ve eksik bilgilerin güncellenmesine olanak yarattığı için de ayrı bir önem taşıyor. Eşcinselliği suç sayan yasanın kaldırılması ve ayrımcılıklara yönelik maddelerin eklenmesiyle toplumdaki heteronormatif yapının içine sıkışmışlık halinin de zamanla aşılacağına inanıyorum.    
  
Levent Atikoğlu: Yağmurdan sonraki toprağın kokusu daha bir umut tüttü bugün Kuzey Kıbrıs’ta. Güneş güzel bir söz verdi herkes için eşitçe doğmaya, gökkuşağını kucaklamaya ve eşitçe ısıtmaya herkesi. Üşüten rüzgârlar olmayacak artık kâğıtların üzerinde, mürekkep izleri acıtmayacak hiçbir insani sevdi diye...

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam