25/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Kıbrıslı vicdani retçi Murat Kanatlı’ya 10 gün hapis cezası verildi. Karar 19.00’da Merkezi Cezaevi önünde protesto edilecek.

2009 yılında vicdani reddini açıklayarak dünyadaki hiçbir savaşa taraf olmayacağını ve savaş hazırlıklarında yer almayı reddeden Murat Kanatlı’ya 500 TL para cezası; ödenmemesi halinde ise 10 gün hapis cezası verildi.
Haziran 2011 yılında görüşülmeye başlayan davanın Askeri Mahkeme, Anayasa Mahkemesi ve yeniden Askeri Mahkemeler’deki yargılanma sürecindeki son duruşmada Murat Kanatlı eline silah almayı reddettiği ve hiç bir savaşa taraf olmayacağı için para cezasına çarptırılan Kanatlı, para cezasını da bir suç işlediğine inanmadığı için ödemeyi reddetti.
 
Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi konuya ilişkin bir açıklama yaparak, bu kararın militarist yaptırımların ne denli hüküm sürdüğünün ve sivil bir demokratik anlayıştan ne kadar uzak olunduğunun çarpıcı bir göstergesi olduğunun altını çizdi.
 
İnisiyatif #vicdanımızkararıreddediyor diyerek bu akşam saat 19.00'da Merkez Cezaevi'nde buluşma çağrısı da yaptı.
 
Davanın kişisel bir dava olmadığını kaydeden inisiyatif şöyle dedi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de kabul ettiği gibi vicdani ret hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı altında korunmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iç hukukumuzun parçası olmasına rağmen, Askeri Mahkeme kararını alırken sözleşmeyi dikkate almadığını beyan etmiş, ve kararını yalnızca Anayasa’nın 74. maddesindeki Yurt Ödevine ve mevcut askerlik yasasına dayandırmıştır.

Aynı zamanda mahkeme Murat Kanatlı’nın siyasi görüş ve düşüncelerinden ötürü seferberliğe katılmadığını kabul etmesine rağmen, bunun aşılamayacak inanç ve içsel çelişki teşkil etmediğini söylemiştir. Bu siyasi düşüncelerin mevcut hukuk sistemindeki ağırlığını ve önemini göstermektedir. Buna ilaveten, alınan karar ile mahkeme askerlik müessesi ile ilgili yapılan her argümanın kamu güvenliğini riske attığını iddia etmiştir. Bedelli askerlik ile ilgili düzenlemelerin Yasa koyucunun gündeminde olması ve belirli bir ücret karşılığında bireylerin silah altına girmemesinin konuşulması, mahkemenin bu beyanı ile büyük bir çelişki arz etmektedir. Murat Kanatlı’nın Kıbrıs’ın güneyinde de vicdani ret inisiyatifi olduğunu ve amaçlarının savaşın insan kaynaklarını tüketmek olduğunu söylemesinin farazi bir düşünce olarak nitelendirilmesi kabul edilemezdir.” 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam