19/11/2012 | Yazar: Didem Gürdür

Nefret Suçu Mağduru Transları Anma etkinlikleri Kuzey Kıbrıs’ta, YKP-fem ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin katkılarıyla düzenlendi.

Kıbrıs’ta Transları Anma Günü Etkinlikleri Düzenlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Nefret Suçu Mağduru Transları Anma etkinlikleri Kuzey Kıbrıs’ta, YKP-fem ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin katkılarıyla düzenlendi.
 
Yoğun katılımla gerçekleşen etkinliklerin ilk gününde, 17 Kasım Cumartesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde, ‘Ben, Sen, O’ belgesel gösterimi ve ardından sohbet yapıldı. Sohbete belgeselin yönetmeni Zeynep Oral, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi’nden aktivistler Aligül Arıkan, İlksen Gürsoy, Kürt feminist aktivist Esmeray ve Kıbrıs’tan bir trans erkek katıldı.
Transfobi, nefret suçu mağdurunu tekrar tekrar mağdur ediyor!
 
‘Ben, Sen, O’ belgeseli iki trans kadının din, aile ve işverenlerle olan ilişkilerine ışık tutarken, sohbet toplantısı da katılımcıların nefret suçu mağduru arkadaşlarının öldürülme ve bunun sanki mağdurun suçuymuş ve katil haklıymış gibi medyada çarpık yansıtılma şekli, medyanın da devletin de çeşitli yollarla beslediği transfobinin işsizlik, şiddete maruz kalmak, yalnızlık duygularıyla büyümek gibi birçok sonuca sebebiyet verdiği bir dizi tecrübe aracılığıyla katılımcılara aktarıldı. 
 
Türkiye’de trans aktivizminin ‘konuşma ve paylaşma gereksiniminden’ ortaya çıktığından bahseden aktivistler, yaptıkları aktivizmin kişiler tecrübelerini paylaştıkça şekil alan dinamik bir alan olduğunu belirttiler. Kıbrıs’ta da trans aktivizmin tohumlarının nasıl atılabileceği masada olan soru işaretlerinden biriydi.
Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen Nefret Suçu Mağduru Transları Anma etkinliklerinin ikinci gününde, 18 Kasım Pazar akşamı ise Gönyeli Belediyesi Konferans Salonu’nda Esmeray tek kişilik oyunu ‘Yırtk Bohça’ ile hayatından kesitleri izleyicisiyle paylaştı. Seks işçiliğine ‘itildiği’ yıllarda yaşadığı güvensiz çalışma ortamlarını, heteroseksüel erkeklik maskeleri altında farklı yaşamlar sürenleri, otoritenin bazen ‘babacan’ olabileceğini ve transları hem evsiz, hem işsiz, hem rahatsız, hem dostsuz bırakanların nasıl dönüp bir de üzerine translardan ‘korktuklarını’ ve bütün bu olanların ironisini mizah yoluyla izleyenlere aktardı.  (Didem Gurdur / Kıbrıs)

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam