06/12/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Kıbrıs’ın kuzeyinde kış saati uygulamasına geçilmemesine ve okul servisinin kaza yapması sonucu 3 kişinin yaşamını yitirmesine tepki büyüyor.

Kıbrıs’tan: Karanlıkta okula gidilmez! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıbrıs’ın kuzeyinde kış saati uygulamasına geçilmemesine ve okul servisinin kaza yapması sonucu 3 kişinin yaşamını yitirmesine tepki büyüyor. Polis, uygulamayı protesto edenlere saldırdı. Sendikal Platform, hükümete 3 gün süre verdi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde Sendikal Platform’un çağrısıyla bir süredir eylemler devam ediyor. Platform, Türkiye’nin aldığı kış saati uygulamasının kaldırılması kararına Kuzey Kıbrıs’ın da dahil olmasını protesto ediyor.

Kuir Kıbrıs üyelerinin de arasında olduğu 3 kişi gözaltına alındı

Protesto eylemleri kapsamında bugün Sendikal Platform’un çağrısıyla Lefkoşa’da Başbakanlık binası önünde miting yapıldı. Sendikacıların konuşma yaptığı, öğrencilerin de yoğun katılım gösterdiği eyleme polis saldırdı. Aralarında Kuir Kıbrıs üyeleri Faika Deniz Paşa ve Havva Güleş’in de olduğu 3 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Yaklaşık bir saatin ardından serbest kaldılar. Polis saldırısında bir kişinin de kaburgası ezildi.

Girne’deki trafik kazasının nedeni kış saatine geçilmemesi

Kuir Kıbrıs’tan Özgül Saygun eyleme dair KaosGL.org’a yaptığı açıklamada eylemin amaç ve taleplerini şöyle anlattı:

“Geçtiğimiz hafta Girne yolunda öğrencileri taşıyan servis kaza yaptı. Üç kişi yaşamını kaybetti. Bu kazanın sebeplerinden biri yolların yapılmaması, denetlenmemesi ise diğeri ise saatlerin geri alınmamasıdır. Öğrenciler hava karanlıkken yola çıkıyor. Can güvenliği hiçe sayılıyor. Yolların standartlara uygun hale getirilmesi ve saatlerin geri alınması talebiyle bir süredir eylemler devam ediyor. Bugün de Başbakanlık önündeydik.”

Şehrin yarısı başka saati diğer yarısı başka saati kullanıyor

Özgül Saygun, kış saati uygulamasının kaldırılmasını “Türkiye’ye ne kadar bağlı, entegre yaşadığımızın bir göstergesi. Kıbrıs’ın güneyi ile aramızda saat farkı var artık. Lefkoşa’nın bir yarısı başka saati, diğer yarısı başka saati kullanıyor” şeklinde değerlendirdi.

Çocuklar derse yetişmek için gece yola çıkıyor

Sendikal Platform üyesi Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Semen Yönsel Saygun ise KaosGL.org’a değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz hafta Girne dağ yolundaki kazada iki çocuğumuzu ve bir minibüs şoförünü kaybettik. Yaralı çocuklarımız var. Öğrenciler kış saatine geçilmediği için geceleyin köylerden merkeze geliyorlar. Uzun zamandır yol yapılmıyor, denetim yapılmıyor. Bütçe var ama o bile kullanılmıyor. Eski araçlar kullanılıyor, şoförlerin çalışma izinleri bile yok. Çoğu ucuz işgücü olarak görüldüğü için Türkiye’den geliyor ama trafik de ters burada.”

Talepler

Semen Yönsel Saygun taleplerini şöyle açıkladı: “Bu kokuşmuş düzen yüzünden çocuklarımızı kaybediyoruz. Taleplerimiz kış saati uygulamasına geçilmesi, yolların denetlenmesi ve bu kazadan sorumlu Çalışma, Eğitim ve Ulaştırma Bakanları’nın istifa etmesi.”

Öğretmenlerin kış saatine geçilmemesinden dolayı tepkili olduğunu, bu tepkinin artık tüm topluma yayıldığını söyleyen Saygun, geçtiğimiz hafta aldıkları sivil itaatsizlik kararıyla dersleri kış saati uygulamasına göre başlatmaya devam edeceklerini ve protestolarının süreceğini söyledi.

Sendikal Platform’dan hükümete 3 gün süre

Sendikal Platform da, bugünkü eylemin ardından toplanarak taleplerin yerine getirilmesi için hükümete 3 gün süre verdi. Buna uyulmaması halinde bazı stratejik iş yerlerinde süresiz grev gidilecek ve gelecek haftadan itibaren kitlesel eylemlere devam edilecek.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret