23/02/2009 | Yazar: Reşat Şaban

Kuzey Kıbrıs'ta lezbiyen, gey, biseksüel, transgender (LGBT) hakları için yapılan panelde katılımın yoğunluğundan izdiham yaşandı.

Kıbrıs'ta eşcinsel hakları konferansı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuzey Kıbrıs'ta lezbiyen, gey, biseksüel, transgender (LGBT) hakları için yapılan panelde katılımın yoğunluğundan izdiham yaşandı.

Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender Hakları ve Avrupa’nın Rolü’ konulu panel, Homofobiye Karşı İnisiyatif tarafından 21 Şubat'ta Lefkoşa'da düzenlendi. Avrupa Parlamentosu üyesi ve AP Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrup Başkanı Michael Cashman panele konuşmacı olarak katıldı. Paneli düzenleyen İnisiyatif, Eylül 2007’den beri Kuzey Kıbrıs’taki LGBT bireylerin Temel Hak ve Özgürlüklerinin sağlanması ve bu konularda duyarlılığın artırılması yönünde örgütlenme çalışmaları yürütüyor.



Ülkede halen yürürlükte bulunan Fasıl 154 Ceza Yasası, eşcinsel ilişkileri ‘doğaya aykırı cinsi münasebet’ olarak tanımlamakta ve 14 yıla kadar hapis cezası istemi ile bireylerin yargılanmasının önünü açmaktadır. Homofobiye Karşı İnisiyatif; güncelliğini yitiren bu ceza yasasının değiştirilmesi için 25 Nisan 2008 tarihinde hazırlamış oldukları ‘Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’ni Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu’na iletti. Üzerinden neredeyse 1 yıl gibi uzun süre geçmiş olmasına rağmen; Meclis Hukuk Komitesi yasayı tartışmak için gündemlerine almış değil.

Homofobiye Karşı İnisiyatif'in 15 Mayıs 2008 tarihinde dernek kurmak üzere Lefkoşa Kaymakamlığı’na yaptığı başvuruya ise henüz resmi makamlar tarafından yanıt verilmedi. Kulislerden gelen bilgiler, dernek tüzüğünü incelemekte olan Başsavcılık'ın Fasıl 154 Ceza Yasası’nı öne sürerek dernek kurulumunu engelleyeceği yönünde. Bu durum da aslında anayasada yer alan Temel Hak ve Özgürlüklerden biri sayılan dernek kurma hakkının LGBT bireyler aleyhine kullanılması ve dolayısı ile iç hukuk yolunun açılmasını beraberinde getirecektir.
İşte tam da bu noktada; kurulduğu günden beridir İnisiyatif’e her türlü desteği göstermiş olan AB Parlementeri ve AP Gey ve Lezbiyen Hakları İntergrup Başkanı Michael Cashman’ın adada yürütmekte olduğu ziyaret büyük önem taşımakta. Bir dizi resmi ziyarette de bulunacak olan Cashman geçen akşam Lefkoşa’da Arabahmet Kültür Merkezinde yapılan panelde bir konuşma yaptı.
Kolaylaştırıcılığını ve açış konuşmasını Sosyolog Doğuş Derya’nın yaptığı panelde, Cashman "Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender Konularında Yasal ve Toplumsal Değişimde Avrupa’nın Rolü’, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı avukatı Öncel Polili "Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender konularının yasal boyutu’ ve Homofobiye Karşı İnisiyatif aktivisti Psikolog Ziliha Uluboy Özkan "Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birey olmak’ konularında konuşma yaptılar.
 
Sosyolog Doğuş Derya; mevcut ceza yasasından dolayı yaşanılan sıkıntıların sadece LGBT kişilerin sorunu olmadığını, heteroseksüel bireylerin ve genelde toplumun da bir sorunu olduğuna değindi. Temelde İnsan Haklarının ve demokrasilerin gereğinin farklılıklardan dolayı kişilerin karşılacabilecekleri her türlü ayrımcılıklarla mücadele edilmesi gerekliliği üzerinde duran Derya, "herkesin eşitliğin ve demokrasinin sağlanabilmesi için ortak mücadele etmesi gerektiğini" söyledi.
 
Parlamenter Michael Cashman ise Kuzey Kıbrıs’taki yetkililere seslenerek ‘Yasaları modernize edelim, değişim getirmek isteyen, hükümetle ve sivil toplum örgütleriyle çalışarak LGBT bireyler hakkında insanları bilgilendirmek isteyen bu inisiyatif gibi örgütleri cesaretlendirelim’ diye konuştu. Cashman, ‘Sadece paneli izlemek için değil, bu değişiklikleri görmek istediklerini ve bunların olması için çalışmak istediklerini söyleyen insanlardan gerçekten etkilendim. Şu ana kadar adada beni en çok cesaretlendiren şeylerden biriydi’ dedi.
 
Avukat Öncel Polili, "mevcut Ceza Yasası’nın İngiliz İdaresi döneminden beri yürülükte olduğunu ve eşcinselliği yasaklayan aynı maddenin Alecos Modinos tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne verildiğini ve kararda ilgili maddelerin bireylerin özel yaşam hakkına müdahale olduğu gerekçesi ile Güney Kıbrıs’ta 2002 yılından beri kardırıldığını" hatırlattı. Kuzeyde yürürlükte olan aynı yasanın "dernek kurmak için başvuran İnisiyatif için zorluklar doğurduğunu ve LGBT bireylerin dernek kurmalarının önünde bir engel teşkil ettiğini" sözlerine ekledi.
 
Psikolog Ziliha Uluboy Özkan ise Amerikan Psikiyatri Derneği’nin 1973 yılından beridir eşcinselliği hastalık tanımlamalarından çıkardığını ve tüm dünyadaki meslektaşlarına da ‘zarar verme’ ilkesini uygulayarak eşcinselliği tedavi etmeye çalışmamaları yönünde uyardığını belirtti. Aynı şekilde Dünya Sağlık Örğütü’nün de yapılan araştırmalar sonunda 17 Mayıs 1990 tarihi itibari ile eşcinselliği hastalık tanı listesinden çıkardığını fakat ülkemizde halen uygulanmakta olan ceza yasası dolayısı ile eşcinsel ilişkilerin ‘doğaya aykırı cinsi münasebet’ olarak tanımlandığını, toplum nazarında bu şekilde bilindiği için eşcinsel bireylerin sürekli olarak bir ahlaksızlık duygusu ile yaşamak zorunda kaldıklarını ve yaşamak gibi yemek içmek gibi en doğal günlük aktivitelerden biri olan cinselliği yaşarken bir şekilde toplumun baskısını üzerinde hissettikleri için ruhsal anlamda ağır bir bunalım yaşadıklarına değindi.
 
AB Parlementeri Michael Cashman resmi ziyeretleri çerçevesinde 23 Şubat Pazartesi hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisini ziyaret edecek. Aynı gün Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Cashman’ı kabul etmesi bekleniyor. Cashman daha sonra Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Emine Erk ve Vakıf gönüllükeri ile görüşecek.
 
Cashman, Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu ile de mevcut ceza yasasını ve Homofobiye Karşı İnisiyatif’in Meclis’e sunmuş olduğu ‘Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’ni görüşecek. Aynı gün adadan ayrılmadan önce AB Parlementeri, AP Gey ve Lezbiyen Hakları İnter Grup Başkanı Michael Cashman’ın ziyaretini değerlendiren bir basın açıklaması yapması bekleniyor. 

Fotoğraf: Ali Özkan / Lefkoşa

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam