04/06/2019 | Yazar: Aslı Alpar

18 Mayıs’ta Kıbrıs’ın kuzeyinde başlayan ve 1 Haziran’da ülkenin güneyine uzanan Onur Yürüyüşü’nü Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı kaosGL.org’a değerlendirdi.

“Kıbrıs’ta Onur Yürüyüşleri’nde kuzey ve güney birleşiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

18 Mayıs’ta Kıbrıs’ın kuzeyinde başlayan ve 1 Haziran’da ülkenin güneyine uzanan Onur Yürüyüşü’nü Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı kaosGL.org’a değerlendirdi.

Kıbrıs'ın kuzeyindeki Onur Yürüyüşü 18 Mayıs Cumartesi günü, güneyindeki ise “Accept LGBTİ” örgütü tarafından “Onurdan Yana Dur” sloganıyla 1 Haziran Cumartesi günü gerçekleşti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde başlayan ve ülkenin güneyine uzanan Onur Yürüyüşü’nü Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı kaosGL.org’a değerlendirdi.

Kuzey’deki kutlamalar nasıl geçti?

Öncelikle her yıl daha da renklenen bir yürüyüş olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Bu yıl geçtiğimiz yıldan farklı olarak dev bir gökkuşağı bayrağımız vardı. Eee… haliyle lubunyalar da coştu. Aynı zamanda geçtiğimiz yıllara göre bu yıl Lucis the Destroya’nın Drag Show yapması ve özellikle performansında seks işçiliğinin bir işçilik olduğuna vurgu yapan pankart taşıması önemliydi.

Sergiler, söyleşiler ve Yürüyüş…

Etkinlikler kaç gün sürdü?

3 Mayıs’ta başlayan etkinlikler iki haftaya yakın sürdü ve sanırım bu yıl biraz daha sanatsal geçti. Özellikle Dramaqueer ve Lefkoşa’daki Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) Başkent Sanat Merkezi’nin düzenlediği “Açık ve Onurlu” sergisi olmak üzere iki sergi, bir müzikal, dört gün arka arakaya süren KuirFest Film Festivali gerçekleşti.

Söyleşiler?

Hafta kapsamında seks işçiliği, Youtube ve belleğin lubundarlığı üzerine çeşitli söyleşi ve paneller de yaptık. Ayrıca Kaos GL’den gelen Remzi Altunpolat da Baraka Kültür Merkezi’nin düzenlediği “LGBTİ+ ve Sınıf Mücadelesi” adlı etkinlikte konuşmacı oldu.

Yürüyüş nasıldı?

Yeni insanlarla tanışmak, paylaşmak, kaynaşmak ve ötesinde “açık ve onurlu” bir şekilde sokaklarda yürümek çok güzeldi. Tüm bu güzelliklerin haricinde yürüyüşün düzenleneceği günden bir gün önce dernek aktivistlerimizden arkadaşlarımız öncelikle sözlü ve ardından da fiziksel saldırıya maruz kaldılar özellikle yaşanan bu durum bir kez daha biz LGBTİ+’ların her gün maruz kaldığı fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet ve ayrımcılığı bir kez daha görünür kıldı. Bu süreçle ilgili de basın açıklaması yaptık ve sürecin de takipçisi olacağız.

Özellikle şiddet olayının yaşandığı bölgenin daha önce de Kuir Kıbrıs Derneği’nin hazırlamış olduğu LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalaya Lefkoşa Türk Belediyesi sınırlarında gerçekleşmiş olması nedeniyle ilerleyen günlerde de belediyeyi ziyaret edip bu durumu daha etraflıca konuşacağız.

“LGBTİ+ mücadelesinin salt bir kimlik mücadelesi olmadığı biliyoruz”

Basına da yansıdı yürüyüş…

Evet, bu yıl özellikle geçtiğimiz yıllara göre basının LGBTİ+ mücadelesine ve özellikle Onur Yürüyüşü’ne ilgisi büyüktü. Yerel ve ulusal kanallar dâhil olmak üzere bir çok gazete ve radyo programından davet aldık ve gidebildiğimiz her alanda mücadelemizi anlatıp sesimizi duyurmaya çalıştık.

Kuzeyde başlayan Onur Haftası Güney’deki Yürüyüş ile buluştu, nasıl bir mesajınız var ortak Onur Yürüyüşü ile?

Kıbrıs’ta yıllardır Onur Yürüyüşleri’nde kuzey ve güney birleşiyor. Yürüyüşü ortak düzenlenmek birçoğumuzu heyecanlandıran bir durum. Ada’yı ortadan halen somut bir şekilde bölen duvarlar ve mevcut politik durum nedeniyle her yıl bu hayali kursak da henüz birleşik bir yürüyüş düzenleyemedik.

Bölünmüşlük adanın somut bir gerçekliği ama Kuir Kıbrıs Derneği olarak bizler LGBTİ+ mücadelesinin salt bir kimlik mücadelesi olmadığı biliyoruz ve bölünmüş adanın biz LGBTİ+’ları da etkilediğinin farkındayız.

Bu nedenle sınırsız, sınıfsız ve cinsiyetsiz bir dünya hayali ile her yıl kuzeydeki Onur Yürüyüşü’nün ardından güneyde düzenlenen yürüyüş için de önce ara bölgede toplanmak üzere çağrımızı yapıyoruz ve ardından adanın güneyine geçebilen katılımcılar ile güneydeki yürüyüşe katılıyoruz. Kısacası “dünyanın bütün lubunyaları birleşin!” diyoruz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam