13/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2 yıl önce ‘eşcinsel başkana toplum hazır değil’ dediği Ekşi Sözlük yazarlarına dün akşam evlilik eşitliğine destek mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu’ndan eşcinsel evlilik yorumu: Herkesin hayatına kimse karışamaz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2 yıl önce “eşcinsel başkana toplum hazır değil” dediği Ekşi Sözlük yazarlarına dün akşam evlilik eşitliğine destek mesajı verdi.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam Ekşi Sözlük’te “Merhaba ben CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu” adıyla açılan başlıkta soruları yanıtladı.
 
Kılıçdaroğlu’na “LGBTİ’lere vaadiniz ne?” sorusu
 
Kılıçdaroğlu’nun LGBTİ eşitliği konusunda kararlı bir tutum sergilememesi üzerine kendisine şu soru yöneltildi:
 
“Seçim çalışmalarınız sırasında mikrofonu elinize alıp ‘LGBTİ [lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks] bireyler için eşit yurttaşlık ve anayasal düzenleme vaat ediyorum’ diyebilecek misiniz? LGBTİ evlilik eşitliği konusunda kişisel olarak ne düşünüyorsunuz?
 
CHP lideri, sosyal medyada hızla yayılan bir videoya gönderme yaparak “herkesin hayatına kimse karışamaz :)” yanıtını verdi.
 
“CHP lideri ciddi bir yanıt vermeliydi”
 
Kılıçdaroğlu’nun yanıtı yazarlardan genel olarak beğeni toplarken jish cha adlı yazar şu eleştiriyi yöneltti:
 
“Çoğumuz için komik olabilir bu soru-cevap, yalnız bu ülkede yaşayan bazıları için gayet ciddi bir soru/sorundur. Espri tamam da buna ciddi ciddi bir cevap verilmeliydi kanımca.”
 
CHP’li vekiller LGBTİ eşitliği için çalışıyor
 
Kılıçdaroğlu, LGBTİ haklarını kendi inisiyatifiyle dile getiren bir parti lideri olmasa da CHP’li vekiller LGBTİ eşitliği için pek çok kanun teklifi ve soru önergesi sundu.
 
Geçtiğimiz hafta LGBT’leri de kapsayan bir Sosyal Uyum ve Sosyal İçerme Kanun Teklifi’ni sunan parti, Şubat ayında LGBT’ler için İş Kanunu teklifinde bulunmuştu.
 
Ocak ayında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP’li Mahmut Tanal’ın sunduğu soru önergesine yanıt vererek LGBTİ’lerin işgücüne katılımını Bakanlık olarak desteklemediklerini açıklamıştı.
 
Kılıçdaroğlu 2 yıl önce “toplum hazır değil” demişti
 
Aralık 2013’te 20 Ekşi Sözlük yazarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, “yerel seçimlerde eşcinsel bir aday gösterir misiniz?” sorusuna hayır yanıtını vererek “eşcinsel bir belediye başkanına toplum henüz hazır değil” demişti.
 
Kılıçdaroğlu, bu yanıtına rağmen LGBT Siyasî Temsil ve Katılım Platformu temsilcileriyle görüşmüş; 2014 yerel seçimlerinde İstanbul’dan Sedef Çakmak ve Çelik Özdemir ile Bursa’dan Öykü Evren Özen CHP’den belediye meclis adayı gösterilmiş, ancak seçilememişlerdi. Adaylardan Sedef Çakmak, Mart 2015’te Beşiktaş Belediyesi’nin ve Türkiye’nin ilk açık lezbiyen Meclis Üyesi olmuştu.
 
2015 genel seçimleri öncesinde İstanbul’dan aday adayı olan trans aktivist Niler Albayrak ise CHP’den aday gösterilmemişti. Ana muhalefetin genel seçimlerde açık LGBTİ kimliğiyle yarışacak hiçbir adayı bulunmuyor. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam