21/03/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ayı Kadınlar, normatif güzellik anlayışına karşı çıkan kadınları bir araya getiren bir grup.

Kıllı, Göbekli ya da Kaslı: Normatif Güzelliğe Karşı Ayı Kadınlar Örgütleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ayı Kadınlar, normatif güzellik anlayışına karşı çıkan kadınları bir araya getiren bir grup. Maskülen görünümle barışık olmayı erillikten ayrı düşünen Ayı Kadınlar’dan Medusa, Gökçe ve İren ile ayı kültürünü ve hedeflerini konuştuk.
 
Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Medusa. Kendimi Ayı Kadınlar içinde “panda” olarak adlandırıyorum. Pandaları ve panda olma fikrini çok seviyorum 26 yaşındayım, film tasarımı okuyorum. Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBT Derneği’nde gönüllüyüm.
 
Ben Gökçe. Kendimi Ayı Kadınlar içinde “ayısevici” olarak nitelendiriyorum 23 yaşındayım, İzmir’de matematik okuyorum. Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBT Derneği’nde gönüllüyüm.
 
Ben de İren. Kendimi Ayı Kadınlar içinde “ayı” olarak nitelendiriyorum. 25 yaşındayım, İstanbul’da sinema okuyorum.
 
Ayı Kadınlar grubunu nasıl bir ihtiyaçtan yola çıkarak oluşturdunuz?
Aslında uzun süredir kendi aramızda konuştuğumuz bir konuydu. Erkek eşcinseller arasında ayıların var olduğunu biliyorduk, konuştuğumuzda kendimizi bu kültüre yakın hissettik. Bildiğimiz kadarıyla da kendini bu şekilde tanımlayan bir örgütlenme yok. Biz üç arkadaş konuşurken LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) alt kültürlerinde kendimizi konumlandıramadığımızı hissettik. Voltrans belgeselinde Kanno’nun cinsiyet cetveli ile anlattığının benzerini lezbiyen ortamı için düşündük.
 
Kadın ayı, toplumdaki normatif güzellik anlayışını reddeden, kendisi ile barışık olan lezbiyen, biseksüel kadın ya da translar için kullanılabilir. Görüntün ne kadar maskülen olursa olsun, sosyal hayatında erillik barındırmamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Görüntümüz kimliğimiz değil bir yerde, bunu açıklamak ve bizim gibi düşünen ayılar ve ayısevicilerle ortak bir alanda toplanmak istedik.
 
Ayı kültürü şimdiye kadar daha çok erkekler üzerinden görünürlük kazandı. Bu kültürün lezbiyenler ile biseksüel ve trans kadınların mücadelesine ne gibi katkıları olabileceğini düşünüyorsunuz?
Bize dayatılan heteroseksist güzellik algısı bizi baskı altında bırakıyor ve biz bu durumdan çok rahatsızız. Çünkü dayatılan heteroseksist güzellik algısının dışında kalanlar ve bu “güzelliği” arzulayanlar var. Biz bu “Hollywood” güzelliğini yapay ve samimiyetsiz buluyoruz. Kalıplaşan rollerin dışında kendimiz olabilmek ve kendi doğallığımız içinde kendimiz ile rahat olabilmek istiyoruz. 
 

Erkek ayılarla benzer olarak biz de fiziksel görünüm açısından maskülen, kıllı, kilolu, göbekli, iri yapılı ya da kaslı, aynı zamanda da görüntüsüyle rahat olabilmeyi ön plana koyuyoruz. Benzer şekilde, bütün bu fiziksel masküleniteye rağmen dediğimiz gibi sosyal hayatın içinde tavır ve davranışların eril/maço olmaması asıl önemli olan aslında. Çünkü biz özellikle maskülen görünümlü eşcinsel kadınların/trans erkeklerin toplumda yer edinmek için erkeklikten beslenip şiddete başvurmalarına sıkça rastlıyoruz.
 
Ayı Kadınlar’ın önümüzdeki hedefleri, planları arasında neler var?
Kendini ayı olarak tanımlayanlara ya da benzer görüşe sahip kişilere, öncelikle kendileriyle barışıp, toplum tarafından kabul edilmeleri sürecinde yalnız olmadıklarını göstermek ve dayanışmak istiyoruz. Bunun yanında görüntümüzün erk olgusunu desteklemediğini vurgulamak istiyoruz. Görünürlüğü arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanında etkinlikler aracılığıyla buluşmalar düzenlemeyi de istiyoruz. Bizimle iletişime geçmek isteyenler Facebook sayfamızdan bize ulaşabilirler. Benzer düşünceleri paylaşanlarla tanışmayı çok isteriz! 

Etiketler: kadın
nefret