05/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün neler var?

Kimin ahlakı, hangi toplum? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün neler var?

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün beş haber yer alıyor. Güçlü Anadolu, Diriliş Postası, Doğru Haber, Yeni Çağrı ve Sabah gazetelerinde yer alan haberlerden kimi LGBTİ+’ların insan haklarına saygılı haber sunarken kimi de nefret söylemi içeren metinleri okuyucularına servis ediyor.

“Yoz bir toplum”

Ankara’da yayınlanan Güçlü Anadolu gazetesindeki köşesinde Didem Gündü, 2015 yılında yaşamına son veren Mehtap Zengin ismiyle de bilinen trans kadın Eylül Cansın’ı hatırlatıyor. Toplum baskısından intihar eden, yoz bir toplum düzeninde yaşamaktan usanan kişilerin hasta olmadığını, bu kişilerin intihar sebeplerinin insanca yaşama hakkının engellenmesiyle açıklıyor.

Rengarenk bayraklar ve ‘toplumsal çöküş’

Diriliş Postası’ndan N. Mümine Bucak “CHP Kaybetti” başlıklı yazısında Cumhuriyet Halk Partisi için bugün şöyle yazıyor: “Herkesle çok iyi anlaşmak başka, hoşgörülü olmak başka, ahlaki sorunları çok iyi işlermiş gibi göstermek ve savunmak, gencecik çocukların elindeki rengârenk bayraklarla toplumsal çöküşe itmek, LGBTİ yürüyüşünü onurlu bulmak bunun arkasında yürümek gelecek nesilleri bu eğilime itmek kaybetti.”

Bucak’ın bu sözleri LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü “onursuz ve ahlaki bir sorun” olarak itham ediyor, LGBTİ’lere yönelik ayrımcı bir dil kullanıyor.

LGBTİ+’ların insan hakları

Doğru Haber’de bugün yayınlanan “İstismarın kaynağı ahlaksız diziler” başlıklı yazı, çocuk istismarının ‘ahlaksız diziler’den kaynaklandığı savını ileri sürüyor.

Haberde 'Sivil Dayanışma İnisiyatifi'nden M. Emin Alkan, çocuk istismarı konusunu bir şekilde LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne getiriyor. Alkan, “’LGBT'li' dediğimiz gruplar Türkiye'de açık açık çıkıp yürüyüş yapabiliyorlarsa bu İslam ülkesi için yüz kızartıcı bir şeydir. Van'da veya başka illerde yürüyüş yapılırsa ve hükümet de buna izin verirse ki vermez de yani öyle umut ediyoruz. Bu halkın tamamen tepkisini alır ve çok kötü sonuçlar doğurur” diyor. Hem demeç veren Alkan hem de yayınlayan Doğru Haber, LGBTİ+’ların insan haklarını yok sayıyor ve ayrımcı bir söylem üretiyor.

Olma!

İstanbul’da yayınlanan Yeni Çağrı gazetesi köşe yazarlarından Yağmur Tanyıldız “Onlar gibi ol!” başlıklı yazısında LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine değindi.

Tanyıldız şöyle yazdı: “Bu ülkede ‘LGBT olmayacaksın! Fark ettikleri an başlar psikolojik baskı. Seviyesiz espri yapma çabaları, toplum ahlakını bozuyor denilip dövmeye kalkmaları, hatta öldürmeleri... Ve yazarlar sosyal medyada da 'öldürdüler, iyi yaptılar ibneye’ diye...”

Trans oyuncular dururken…

Sabah gazetesi bugün “Yeni projesi tartışma yarattı” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde oyuncu Scarlett Johansson’ın Rupert Sanders'ın yöneteceği 'Rub&Tug' filminde trans bir erkeği canlandıracağı ancak sosyal medyadan tepki aldığını haberleştiriyor.

Gazete, “Bu karakteri oynayabilecek pek çok transseksüel oyuncu olduğunu belirten takipçileri, Johansson'ın rolü kabul etmemesi gerektiğini savundu” diyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam