08/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, LGBTİ+'lara yönelik artan nefret söylemi ve şiddete dair yazılı bir açıklama yaptı.

“Kimse cinsel yöneliminden, cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğramasın” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, LGBTİ+'lara yönelik artan nefret söylemi ve şiddete dair yazılı bir açıklama yaptı.

Gökçen, “Pandemi döneminde ve içinde bulunduğumuz onur ayında LGBTİ'lere yönelik şiddetin kayda değer bir artış gösterdiğini görüyoruz. Sivil toplum örgütlerine ulaşan şikayetler bu dönemde neredeyse ikiye katlanırken, yalnızca son üç günde iki fiziksel, bir sözlü saldırı kayıtlara geçti” dedi.

“Ülkemizde toplumsal barışın sağlanabilmesini, herkesin kanunlar önünde ve saygınlıkta eşitliğinin hayata geçmesini, anayasal ilkelerin uygulanmasını istiyoruz. Son derece doğal ve insani bir talebimiz var: kimse cinsel yöneliminden, cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğramasın, nefret suçlarıyla etkili bir şekilde mücadele edilsin” diyen Gökçen, nefret söylemlerine dikkat çekti.

“Ayrımcı söylemler yaptırımsız bırakıldıkça, LGBTİ+'lar gittikçe daha fazla hedef haline getiriliyor”

Kaos GL Derneği’nin “2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”nu hatırlatan Gökçen, homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarının üçte ikisinde faillerin iki veya daha fazla kişiden oluştuğunu ifade etti.

Gökçen, “Ayrımcı söylemler yaptırımsız bırakıldıkça, hatta desteklendikçe LGBTİ+'lar gittikçe daha fazla hedef haline getiriliyor. Nefret söylemleri ve nefret suçları etkili bir şekilde soruşturmalıdır. 2020 yılında herkesin yaşam hakkının savunulmasının dahi ‘hassas’ bir konu olarak görülmesi hepimizin utancıdır.” dedi.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam