14/01/2011 | Yazar: KAOS GL

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Türkiye’d

Kin ve Nefret Eğilimi Yok Edilebilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Türkiye’de nefret suçlarının yoğunluğuna dikkat çekerek, TBMM’ de nefret suçlarına yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’ nun kurulması için girişimde bulundu.
Özçelik, bir kişiye ya da mülke karşı işlenen suçun ırk, renk, etnik köken, din, cinsel yönelim, fiziksel veya zihinsel nedenlere dayanmasının nefret suçu olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "Nefret suçlan, belirli toplumsal kesimlere yönelik egemen siyasal ya da sosyokültürel tahammülsüzlüğün veya düşmanlıkların bireysel izdüşümleridir. Türkiye’ de çoğunluğu belirleyen tek tipçi ideolojik iktidar anlayışlarının dışında kalanlar nefret suçlarının hedefi olabilmektedir. Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüeller (LGBT) bireyler de ayrımcılıktan etkilenen ve hedef olan bir kitledir"
 
STK’lerle İşbirliği
LGBT bireylerinin maruz kaldığı şiddetin kayıt altına dahil alınmadığına da dikkat çeken özçelik, “Bunun yanında faillerin çoğunlukla cezasız kaldığı ya da cezai indirimlere tabi tutulduğu bilinmektedir” dedi.
Türkiye’de ayrımcılığa uğrayanların şikayette bulunacağı bir kurumun olmadığının altını çizen özçelik, polislerin söz konusu bireylere yaklaşımını da eleştirerek, nefret suçlarının önlenmesi için STK’ler ile emniyet arasında işbirliği mekanizması kurulması gerektiğini belirtti.
 
Homofobik Yapı
Polisin kendi içindeki ırkçı homojen yapısının kırılması gerektiği üzerinde duran Özçelik, sözlerine şöyle devam etti: “Polisin kendi içindeki ırkçı, aşırı milliyetçi, cinsiyetçi veya homofobik unsurların önlenmesi için farklı kesimlere mensup gençlerin emniyet teşkilatına kazandırılması gerekmektedir. Türkiye’de de türlü etnik, dinsel, cinsel ve siyasal azınlık kesimleriyle ilgili siyasetteki perspektif değişimi, toplumun siyasi orta kesimlerine de rahatça sıçrama potansiyeli gösteren kin ve nefret eğilimini oltadan kaldırabilir. Tüm bunların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret