18/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Gazeteci Atlas Arslan’ın hazırladığı, kadın vicdani retçilerle yapılan röportajlardan oluşan ‘Kişer Pari Mama - Kadınlar Savaşı Reddediyor’ kitabı Phoenix Yayınevi’nden raflarda.

Kişer Pari Mama: Kadınlar Savaşı Reddediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gazeteci Atlas Arslan’ın hazırladığı, kadın vicdani retçilerle yapılan röportajlardan oluşan “Kişer Pari Mama - Kadınlar Savaşı Reddediyor” kitabı Phoenix Yayınevi’nden raflarda.
 
21 vicdani retçi kadınla yapılan röportaj çalışması Kişer Pari Mama’da , “kadınlar savaşın neresinde?”, “militarizm kadınların yaşamını nasıl etkiliyor?”, “kadınlar neden vicdani reddini açıklar?” gibi sorular tartışılıyor.
 
“Kadınlar ölüme hizmet etmek istemiyor”
 
Atlas Arslan, kadınların vicdani reddinin önemine ilişkin kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu:
 
“Kadınlar ölüme hizmet etmek, tanıklık etmek istemiyor. Vicdani ret, askerliğin zorunlu tutulduğu ve  gitmek istemeyen erkeklerin bir karşı koyuşu değil, vicdani ret militarist sisteme bir başkaldırıdır. Ve kadınlar erkekler için zorunlu olan askerlik çağrısında, orduya oğullarını, sevdiklerini uğurlamayı reddediyor ve daha da ötesi savaşı, silahı ve militarizmin kuşattığı tüm yaptırımları reddediyor.” 
 
Militarizmin sancısını en çok kadınlar çekiyor
 
Kitapta, vicdani reddi erkekler kadar kadınların da dile getirmesinin önemi vurgulanırken, militarizmin gündelik yaşamdan her alana varan etkileri dile getiriliyor. Militer sistemin içinde kadınlara yüklenen sorumluluk ve yüklerle militarizmin sancısını en çok çekenlerin kadınlar olduğunun altı çiziliyor.
 
Kimliğini tanımayan sistemi reddeden kadınların sesi de kitapta
 
Kişer Pari Mama kitabında yer alan vicdani retçi kadınlardan bir tanesi de trans aktivist Asya Elmas. Uzun yıllar seks işçiliği yapan Elmas, Gezi direnişiyle birlikte hakları için mücadele etmeye başladığını anlatıyor. Vicdani reddiyle birlikte şimdiye kadar onu reddeden, kimliğini yok sayan devleti asıl kendisinin kabul etmediğini anlatıyor.
 
Kişer pari mama: Ermenice iyi geceler anne
         
Kitapta yer alan röportajlardan bir tanesi de Batman Kozluk’ta zorunlu askerlik sırasında “kaza” kurşunuyla yaşamını yitiren Sevag Balıkçı’nın annesi vicdani retçi Ani Balıkçı. Ermeni bir aile olan Balıkçı ailesi, oğullarını kaybettikten sonra zorunlu askerliği yeniden sorguluyor. Kitapta yer alan röportajda Anne Balıkçı, oğlu Sevag ile son telefon konuşmasında bir Paskalya gecesinde oğlunun kendisine “Kişer Pari Mama” diyerek telefonu kapattığını ve bir daha da oğlunun sesini duyamadığını anlatıyor. Bu röportaj kitaba adını veriyor ve kitabın çağrısı kadın vicdani retçilerden yola çıkarak Sevag’ın hikâyesine de bir selam oluyor. 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret