20/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ankara’nın göbeğindeki Kızılay Alışveriş Merkezi, kurum kararı aldıkları gerekçesiyle trans kadınların girişini engelledi.

Kızılay AVM: Sizin Türdeki İnsanları Almıyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’nın göbeğindeki Kızılay Alışveriş Merkezi, kurum kararı aldıkları gerekçesiyle trans kadınların girişini engelledi.
“Cumhurbaşkanının Talimatı Var”
Dün akşam saatlerinde Kızılay AVM’de buluşmak için sözleşen üç trans kadın güvenlik görevlilerinin engeline takıldı. AVM’nin teras katında kendilerini bekleyen arkadaşları Yasmin’in yanına gitmek isteyen Asena ve Hazal, güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmadı. Güvenlik amirinden alınmama gerekçelerini öğrenmek istediklerinde ise “Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatı var, sizin türdeki insanları almıyoruz” cevabıyla karşılaştı. Bunun üzerine Asena ve Hazal, yaşadıkları hak ihlaliyle ilgili herhangi bir şikayette bulunmadı. 
 
Olaydan habersiz Hazal’ı arayan Bihter ise, arkadaşını morali bozuk bir halde buldu. Durumu öğrendiğinde sinirlenen Bihter, arkadaşlarıyla birlikte bugün Kızılay AVM’nin yolunu tuttu. “Güvenlik görevlisine elimi uzattım, başta elim hava kaldı. Sonradan ucundan zoraki tuttu,” diyen Bihter, arkadaşlarının cinsiyet kimliklerinden ötürü uğradığı ayrımcılıkla ilgili AVM girişindeki güvenlikle konuştu.
Asena, Hazal ve Bihter
 
“Dünkü sözlerini hatırlattığımızda ‘ben Cumhurbaşkanı demedim, kurum olarak karar aldık’ dedi. ‘Feminenimsi, travesti, kafasında peruğu olan, aykırı bir görüntüye sahip olan’ hiç kimseyi almayacaklarını söylediler.” 
 
Bahsi geçen kararın kendisine gösterilmemesi üzerine Bihter, savcılığa şikayette bulunmak için güvenlik görevlisinin ismini almak istediğinde ise kolundan çekilerek dışarı çıkarıldı. Kendisiyle birlikte gelen arkadaşı İlyas da yine aynı şekilde zor kullanılarak çıkarıldı.
 
Karakoldaki Polisler: İstediğiniz Yere Şikayet Edin
Bunun üzerine polisi arayan Bihter, olay yerine gelen ekibin kayıtsızlığıyla karşılaştıklarını anlatıyor: “Olayı kapatmamızı istediler. Doğru düzgün ilgilenmediler bile.”
 
İfadelerini vermek üzere Çankaya Merkez Polis Karakolu’na giden kadınlar, orada da cinsiyet kimliklerinden ötürü kendileriyle ilgilenilmediğini söylediler.
Bihter: Şikayetimi almaları için bıçaklanmam mı gerekiyor?
 
“Bizi toplum içinde rencide ediyorlar,” diyen Hazal ile arkadaşları Bihter ve Yasmin, hak ihlali yaşamaya karakolda da devam ettiler. Kadınların ifadeleri 19:00'da gittikleri karakolda 20:45 itibariyle hâlâ alınmamıştı. Bihter, ifadelerinin alınmaya başladığını 21:00'da kaosGL.org'a bildirdi. 
 
Aralık 2011’de kullanıma açılan Kızılay AVM’nin Ankara’nın alışveriş merkezleri kalabalığına katılmadan önceki geçmişini bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Etiketler: yaşam
nefret