16/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kadınlardan hoşlanan kadınların mizahının peşindeki Gaye’nin karikatürleri her Çarşamba kaosGL.org’da olacak.

“Klişeler biter mi? Bitmesin de; artık gullüm kaynağımız çünkü!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karikatürde kadın ve LGBTİ+ temsilinin heteroseksist ve cinsiyetçi sınırlarla belirlendiğini, komiğin de bu bağlamda cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik biçimde kurgulandığını biliyoruz.

Karikatür medyasının egemene karşı, mağdurun yanında olması gerekirken mesele cinsiyet olduğunda tökezleyip kendini erkek egemenliğinin, ikili cinsiyetin ve heteroseksizmin yanında bulduğunu da…

Neyse ki ilaç niyetine çizgiler var ve cinsiyet mevzusunda yeni patikalar açacak yeni çizerlerin varlığı da umut verici. Bugün onlardan biri Gaye Özdemir’in işleriyle sizi tanıştıracağız.

Kimdir Gaye?
Yüz yıldır filan medya ve iletişim teknolojileri öğrencisi.  LGBTİ+ mücadelesinde yer yer yer alabilen, İstanbul’da yaşayan bir insan.
Ne zamandır çiziyorsun?
Yaklaşık altı yıl önce Facebook’ta açılan “Lezbiyen Dayanışma Ağı” sayfasında birkaç kadın, toplantılar yürütmeye çalışırken dayanışma bir yana, maruz kaldığımız klişelerden nasıl bunaldığımızı anlatabileceğimiz bir platforma dönüştüğümüzü fark ettim. 

Artık sadece bir hikâye anlatılıp “sana da mı dediler, bana da dediler…” gibi diyaloglarla gülüşmeler seyrediyordu. Yalnız karşılaştığımızda hiç de komik olmayan o fobik fikir ve sorular yan yana geldiğimizde muzip cevaplarla alaşağı ediliyordu ve böylelikle duygularımızı manipülasyona karşı da hazırlamış oluyorduk. Bunları çizebileceğimi düşündüm.

Mevcut karikatürleri nasıl buluyorsun?
Takip ettiğim, Facebook sayfası Queer Karikatürlerdeki karikatürlerin ağırlıklı olarak erkek eşcinselliğine yönelik olduğunu fark ettim. Buradaki işlerin bazıları zaten şiddet kültürünü görmezden gelince gülünebilir hâlde idi. Bayan Yanı dergisini de her zaman lezbiyen / biseksüel / trans kadın bir karakter arayarak tükettim şahsen. Hani filmin sonunda âşıkların kavuşmasını isteyen seyirci misali. 

Hâl öyleyken, bir keçeli kalem aldım elime “balık gülmezse malık güler” diyerek çizmeye başladım.  Klişeler biter mi? Hayır. E Bitmesin de; artık gullüm kaynağımız çünkü.   Sadece heteronormatif yaşam değil  (daha geniş tutmaya çalıştığım için bu tabiri kullanmak istiyorum) kadınlardan hoşlanan kadınların kültürlerinde de muhteşem komikler var.  Bifobiklik,  afobiklik gibi türlü fikir ve davranışlar, görünür kılınmadıkça o kültüre yapışıp kalıyor. Çizmenin de çizgide görmenin gücü de ayrı ayrı harika. 

Gaye’nin işleri “Zürafa Köy” köşesi ile her Çarşamba kaosGL.org okuyucusu ile buluşacak. İzleyin, kaçırmayın…


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam