16/11/2014 | Yazar: Buket Kaya

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, Kadın Emeği Kolektifi ve Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nin düzenlediği Benim Çocuğum belgeseli büyük bir katılımla adeta bir şölen havasında gerçekleşti.

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, Kadın Emeği Kolektifi ve Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nin düzenlediği Benim Çocuğum belgeseli büyük bir katılımla adeta bir şölen havasında gerçekleşti.
 
Yönetmenliğini Can Candan’ın yaptığı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu’nun (LİSTAG) katılımcısı olduğu Benim Çocuğum belgeselinin Kocaeli gösterimi 15 Kasım Cumartesi akşamı İzmit Halk Eğitim Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, Kadın Emeği Kolektifi ve Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nin düzenlediği etkinliğe belgeselde yer alan aileler katıldı.
 
Belgeselden önce Eğitim-Sen’de yemek yiyen aileler, burada LGBTİ İnisiyatifi üyeleri ile sohbetler gerçekleştirerek Kocaeli’deki LGBTİ’lerin görünürlüğü ve ailelerin duruşu ile ilgili bilgi aldı, yanlarında getirdikleri çok sayıda LİSTAG broşürünü dağıttı.
 
400 kişilik salona sığamadılar
 
Belgeselin gerçekleştirileceği 400 kişilik salon olumsuz hava koşullarına rağmen etkinlik saatinden önce tamamen doldu, ek sandalyeler de yetmeyince konukların bir kısmı belgeseli ayakta izlemek zorunda kaldı. Eğitim-Sen Kocaeli şubesi adına konuşan Nazlı Ulutepe, eğitimin giderek muhafazakarlaştırıldığından ve homofobik oluşundan bahsederek, Eğitim-Sen olarak buna karşı mücadele edeceklerini belirtti.
 
Kadın Emeği Kolektifi adına konuşan Müşerref Ubuz ise LGBTİ ve kadın mücadelesinin dayanışma içerisinde olduğunu belirterek cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlere yönelik her türlü ayrımcılığa karşı direneceklerini ifade etti.
 
“Heteronormatif maskeleri çıkarma zamanı!”
 
Konuşmaların en teatral ve dikkat çekici olanı ise Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi üyesi bir birey tarafından yapıldı. Sahneye sakallı ve makyajlı çıkan inisiyatif üyesi, konuşmasını teatral bir performans olarak gerçekleştirdi. Konuşmada yıllar boyunca maske ile yaşamak zorunda bırakılan LGBTİ bireylerin artık bu maskeleri attıkları ve baskılandıkları yaşamları terk etmek için örgütlü mücadele ettikleri belirtildi. Tüm bebeklerin, aşkların, sanatın ve yaşamın heteroseksüel olmadığı belirtilirken, seyircilere “Sistemin size zorla taktığı heteronormatif maskeleri çıkarma sırası sizde, bizimle el ele ayrımcılıklara karşı mücadele etme sırası sizde” çağrısı yapıldı.
 
Konuşmanın ardından tarih boyunca cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliği sebebi ile dışlanan, intihara sürüklenen ve katledilen bireyler için bir dakikalık sessizlik duruşu gerçekleştirildi.
 
Büyük bir ilgi ile izlenen belgeselin ardından ailelerle söyleşi gerçekleştirildi. Yoğun alkış eşliğinde sahneye çıkan LİSTAG aileleri kalabalık karşısında duydukları mutluluğu dile getirdi. Soru-cevap ve görüş bildirme şeklinde ilerleyen söyleşide birçok meslek grubundan insan ve öğrenci söz alarak belgeselin onlara kattıklarından bahsetti ve mesleki alanda ayrımcılıklara karşı nasıl bir mücadele yöntemleri izlenebilir sorusunun yanıtı arandı. Etkinlik alkışlar ve sloganlar eşliğinde coşkulu bir biçimde sona erdi. 
 
Fotoğraflar: Mürsel Çoban

Etiketler: insan hakları, aile
nefret