02/12/2014 | Yazar: Buket Kaya

Kocaeli LGBTİ, HIV/AIDS üzerine Doç. Dr. Murat Sayan’ın katılımıyla panel düzenledi, ‘HIV değil önyargı öldürür’ dedi.

Kocaeli LGBTİ, HIV/AIDS üzerine Doç. Dr. Murat Sayan’ın katılımıyla panel düzenledi, “HIV değil önyargı öldürür” dedi.
 
Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi’nin 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü sebebi ile düzenlediği etkinliğe panelist olarak Kocaeli Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Sayan katıldı.
 
Alternatif Tiyatrosu’nda gerçekleşen panel öncesi kapıya bir stand kurularak HIV farkındalık broşürleri, kırmızı kurdele ve ücretsiz prezervatif dağıtımı yapıldı. Panelin yapılacağı salona “HIV değil önyargı öldürür”, “Yalnız değilsin”, “HIV-AIDS hepimizi ilgilendirir” şeklinde farkındalık yaratıcı ve bilgilendirici mesajlar içeren dövizler asıldı.
 
Geçmişten günümüze HIV
 
Sunum ve soru cevap şeklinde ilerleyen panelde Dr. Murat Sayan, HIV’in tarihçesinden bahsederek ilk ortaya çıkışı üzerine yapılan tespitlerden bahsetti. HIV’in günümüzde kontrol altında tutulabildiğini ve öldürücü olmadığını vurgulayan Sayan, tedavinin önceleri onlarca tabletle gerçekleştirilirken şimdi tek tablete düştüğünü belirtti.
 
Senede birkaç kez test yaptırmak gerekli
 
HIV virüsünün aslında kolay kolay bulaşmadığını ve sadece HIV’den korunmayı ya da HIV olanlar için onunla yaşamayı bilmek gerektiğinin altını çizen Sayan, HIV’in çok fazla belirtisinin olmadığını bu sebeple senede birkaç kez test yaptırmak gerektiğini söyledi. Tek tabletle tedavisi olduğu için korunma konusunun çok önemsenmediğini belirten Sayan, kondom takmanın öneminden bahsederek insanların korunmama sebeplerini irdeledi ve bunlara karşı bireylerin kişisel önlem alması gerektiğinden bahsetti.
 
Soru cevap şeklinde ilerleyen panel katılımcılar açısından oldukça verimli geçerken panel sonrası toplu hatıra fotoğrafı çekildi. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam