28/05/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Genç trans erkek Ö.O, çalıştığı Komşu Fırın’da transfobik ayrımcılığa uğradı. Müdürü, ‘Git müftüyle konuş. Allah’ın yarattığı bedeni değiştiremezsin’ derken, Ö.O başka bir şubeye sürülmek istendi.

Komşu Fırın’da transfobik ayrımcılık: Git müftüyle konuş, yol göstersin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Genç trans erkek Ö.O, çalıştığı Komşu Fırın’da transfobik ayrımcılığa uğradı. Müdürü, “Git müftüyle konuş. Allah’ın yarattığı bedeni değiştiremezsin” derken, Ö.O başka bir şubeye sürülmek istendi. Komşu Fırın Ö.O’yu kendi hazırladıkları istifa dilekçesini imzalamaya zorluyor.
 
Doruk Group Holding’e bağlı Komşu Fırın’ın İstanbul Bakırköy Capacity AVM şubesinde trans erkek Ö.O. bir dizi transfobik ayrımcılığa uğradı.
 
“Müftüyle görüş, sana yol göstersin”
 
Ocak ayından beri Komşu Fırın’da çalışan Ö.O, Mart ayında trans geçiş sürecine başladı. Geçiş süreciyle ilgili mağaza müdürünü bilgilendirdiğinde ise transfobik ayrımcılık ve mobbing başladı. Ö.O’nun aktardıklarına göre müdürü, “İl müftüsüyle görüş, sana yol göstersin. Allah’ın yarattığı bedeni değiştirmemelisin” dedi.
 
Ö.O’nun geçiş süreci devamında bölge müdürlüğüne taşındı. Bölge müdürü A.Y, Capacity Komşu Fırın’ın yoğun olduğunu ve ACM içindeki diğer mağaza çalışanları ve müşteriler Ö.O’nun trans olduğunu fark ederlerse sorun yaşanacağını söyledi. Ö.O’ya daha az müşterinin geldiği bir şubeye transfer olması teklif edildi. Kendisinin iyi bir çalışan olduğu da Ö.O’ya iletildi.
 
Kovulmakla tehdit ve istifa metni imzalamaya zorlama
 
Transfer halinde yol parası ödenmeyeceği ve maaşında bir düşüş olacağı için Ö.O, bu teklifi reddetti. Ö.O, bu transferin iş kanununa göre esaslı değişiklik sayılacağı, işçinin onayına tabi olduğunu hatırlatsa da, teklifi kabul etmediği için kovulmakla tehdit edildi. 
 
Sürecin devamında genel merkeze çağrılan Ö.O’ya insan kaynakları direktörü, “azınlıkları çok sevdiklerini hatta engelli personel çalıştırmaya da özen gösterdiklerini” ve kendi hazırladıkları bir istifa metninin altına imza atmasını talep ettiklerini söyledi. Direktör ayrıca “benim de eşcinsel arkadaşlarım var” da dedi. Ö.O, kendi hazırladığı metin dışında herhangi bir metni imzalamayı kabul etmediğini belirtti.
 
“Sadece trans olduğum için istifaya zorlanıyorum”
 
Ö.O’nun kendi yazdığı ve süreci anlattığı istifa metni yerine başka bir metin dayatan şirket yetkilileri, “normal bir istifa dilekçesi sunması” konusunda genç trans erkeği taciz etmeye devam ediyor. Ö.O şu anda yaşadıklarını KaosGL.org’a şu sözlerle anlatıyor:
 
“Şu anda işsizim ve sürekli onların istediği istifa dilekçesini imzalamam için telefon alıyorum. Artık beni rahatsız etmelerini istemiyorum. Kendimi bayağı kötü hissediyorum. Sadece trans olduğum gerekçesiyle istifaya zorlandım.”
 
Çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının çok yoğun yaşandığını da hatırlatan Ö.O, İş Kanunu’nda ayrımcılığa karşı koruma talep ediyor.
 
LGBTİ örgütleri: Komşu Fırın’ın transfobisini kınıyoruz!
 
LGBTİ örgütleri ise yaptıkları açıklamayla Ö.O’nun yalnız olmadığını belirtiyor:
 
“Hâlâ, arkadaşımız aranarak ‘normal bir istifa dilekçesi sunması’ konusunda taciz edilmektedir! Arkadaşımızı yıldırmaya dönük sert tutumunu her geçen gün arttıran Komşu Fırın’ın transfobisini kınıyoruz! Arkadaşımızı müftüye yollayan müdürün, gey arkadaşı olan insan kaynakları direktörünün ve diğerlerinin bir kaç boy büyüklerini bizler her gün mecliste, televizyonda, seçim meydanlarında görüyoruz!
 
“İşçi düşmanı, homofobik, bifobik, transfobik, cinsiyetçi patronları, müdürleri ve onların peşlerine takılanları; çalışma, barınma, sağlık ve hatta yaşama hakkımızı dahi elimizden almak isteyen homofobik- transfobik düzenin bir parçası olan Komşu Fırın’ı lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks örgütleri ve homofobi- transfobi karşıtları olarak uyarıyoruz: Alışın, buradayız, gitmiyoruz!”
 
LGBTİ örgütleri Komşu Fırın’ın ayrımcı tutumunu protesto etmek için herkesi 9-17 saatleri arasında 0850 200 00 00 numaralı telefondan Komşu Fırın Müşteri Hizmetleri’ni arayarak transfobik olayı anlatmaya ve tepki göstermeye çağırıyor.
 
İmzacı LGBTİ örgütleri listesi ise şöyle:
 
·         AhTamara LGBTİ- Van
·         Ahura LGBTİ
·         Afyon LGBTİ İnisiyatifi
·         Dersîm Roştîya Asmê LGBTİ
·         Edirne LGBTİ Çalışma Grubu
·         Eğitim- Sen İstanbul 3 ve 6 Nolu Şube LGBTİ Komisyonları
·         Flu Baykuş- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
·         Gökkuşağının Kızılı
·         İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği
·         İzmir LGBTİ İnisiyatifi
·         Kaos GL Derneği
·         Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform
·         Kaws Kuzah LGBTİ Topluluğu- Antakya
·         Keskesor LGBTİ
·         Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği
·         Liseli LGBTİ Oluşumu
·         Mersin 7 Renk LGBT
·         Pembe Caretta LGBTQ- Antalya
·         Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
·         Siyah Pembe Üçgen Derneği- İzmir
·         Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği- SPoD LGBT
·         T Kulüp Trans Erkek Kültür Üretim Platformu
·         Bağımsız LGBTİ Aktivistleri 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret