09/11/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ‘Kanun önünde eşitlik yeterli değildir. Önyargıları kırmak bizim görevimiz’ dedi.

Konak Belediye Başkanı Pekdaş: Önyargıları kırmak bizim görevimiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Siyah Pembe ve Konak Kent Konseyi’nin eşitlik buluşmasında konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Kanun önünde eşitlik yeterli değildir. Önyargıları kırmak bizim görevimiz” dedi.

Konak Kent Konseyi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği “Eşitlik İçin İzmir Buluşması” İzmir Kaya Prestige Otel’de başladı. İzmir, Hollanda ve Almanya’dan yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve LGBTİ aktivistlerini bir araya getiren buluşmanın açılış konuşmasını Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yaptı.

“Kanun önünde eşitlik ifadesi yeterli değil”

Eşitlik kavramının altının doldurulması gerektiğini hatırlatan Pekdaş, “Kanun önünde eşitlik ifadesi yeterli değil. Çünkü hepimiz birbirimizden farklıyız. Birbirinden farklı olan, farklı ihtiyaçları olan insanlara eşitsiniz demenin kendisinin eşitsizlik yarattığını fark ettik” dedi.

Anayasaya kadın-erkek eşitliğinin yazılması sürecinde yaşananları özetleyen Pekdaş şöyle devam etti:

“Sınırlı bir sayım eşitlik için alınması gereken tedbirler açısından yeterli değildir. Farklı gruplar için alınması gereken tedbirlerin açıkça yazılması ve uygulanması eşitliğe aykırı değildir. Ancak adı geçmeyen, sayılmayan gruplar bu eşitlikten faydalanamıyor. Bizim bundan 25 yıl önce ‘kadın-erkek eşittir’ yazalım iyi niyetimizin de yetersiz olduğunu gördük. Artık sadece cinsiyet eşitliği demiyor, cinsel yönelim de diyoruz. Öncelikle önyargıları kırmak, bu alandaki mücadeleyi yükseltmek gibi bir görevimiz var.”

“Tutuklamalar son bulsun!”

Pekdaş’ın ardından Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile toplumsal muhalefetin hedef alındığını belirterek, Cumhuriyet gazetesi, HDP ve CHP’ye dönük baskı ve tutuklamalara değindi, “Bütün tutuklamaların son bulmasını, tutuklananların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gerici faşist diktaya geçit vermeyeceğiz” dedi.

“Kurumsal uygulama ve dönüşümlere ihtiyaç duyuyoruz”

Kaos GL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seçin Tuncel ise, “Meselemiz LGBTİ’lerin eşit yurttaşlar olarak görülmesi ve yerel yönetimlerin eşit özneleri olarak sayılabilmesini sağlamaktır. Zihniyet dönüşümünün yeterli olmadığını, kurumsal uygulamalara ihtiyaç duyuyoruz. Hayatlarımızı yaşanmaz hale getiren ayrımcılık, bütün bir toplumu ve toplumsal barışı tehdit eden nefret ideolojileri hem yerelde hem de küresel düzeyde kararlı bir mücadele yürütülmediği sürece var olmaya devam edecektir” dedi.

Tuncel, Konak Belediyesi’nin olumlu uygulamalarına da değinerek, “Umuyoruz ki homofobi ve transfobi ile mücadele için Konak Belediyesi’nin attığı adımlar örnek haline gelecek ve kurumsal uygulama ve politikalarla devam edecek” şeklinde konuştu.

Buluşma, açılış konuşmalarının ardından “Kentte Kimler Yaşıyor? Eşitlik Sorunlarımız Neler?” oturumuyla devam etti.

*Bu etkinlik, Hollanda Büyükelçiliği’nin ve İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın (SİDA) desteği ile düzenlenmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin büyükelçilik ve SIDA’nın resmî görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam