28/02/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Çorum Haber, İzmir Yenigün ve Hürriyet gazetelerinden haberler yer alıyor.

Konu birden lezbiyenlere geliyor... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Çorum Haber, İzmir Yenigün ve Hürriyet gazetelerinden haberler yer alıyor.

Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün üç haber seçtik. Lezbiyenliği hakaret olarak kullanan Çorum Haber gazetesinden, İzmir Yenigün gazetesindeki çocuk istismarının engellenmesini konu edinen köşe yazısına ve oradan da Hürriyet’ten Onur Baştürk’ün değinisine uzanacağız.

Patates gibi!

Çorum Haber gazetesi bugün "Milli Görüş düşüncesini korumak varlık sebebimiz" başlıklı haberinde Saadet Partisi’nden Orhan Sakınmaz’ın sözlerine yer veriyor. Sakınmaz, siyasi rakiplerini kastederek konuyu birden lezbiyenlere de getiriyor: "Bunlar patates gibi iyi yanları toprağın altında, işe yaramaz tarafları ise zina, faiz, lezbiyenlik, mirasyedilik, yolsuzluk, domuz eti, Amerika ve İsraille dostluk.” Haber kaynağı belli olmayan kimi istatistiklere ve bu ayrımcı sözlere yer vererek nefret söyleminde bulunuyor.

İzmir Yenigün’den çocuk istismarı üzerine

İzmir Yenigün gazetesi köşe yazarı Talat Eryontuk, “Çocuk istismarı artık son bulsun” diyor ve bu konuda var olan yanlış bilgileri açıklıyor. Öncelikle yazılı ve görsel medyada konu ile ilgili yapılan haberleri eleştiriyor ardından çocuklara yönelik cinsel saldırı yapanların tümünün pedofili olmadığını bildiriyor. Devletin çocukları koruması ve istimarı engellemesi gerektiğini ve kimyasal hadımın çözüm olmadığını da belirten Eryontuk, erkek çocuklara cinsel saldırıda bulunan saldırganların da eşcinsel oldukları kabulünün saptırma olduğuna dikkat çekiyor.

“Ama”

Hürriyet gazetesinin Kelebek eki köşe yazarlarından Onur Baştürk bugün yazısında “Call Me By Your Name/Beni Adınla Çağır” filmini değerlendiren Atilla Dorsay’a bir hatırlatmada bulunuyor.

Hürriyet’in Cumartesi ekinde yer alan yazısında Dorsay’ın “Bir ilk aşk öyküsü. Ama eşcinsel türden. Sempatik ama yine de fazla abartılmış bir film” cümlelerine şaşırdığını belirtiyor Baştürk ve ekliyor: Aşk öyküsünün türünün bir ‘ama'yla ‘eşcinsel’ olduğunun belirtilmesi. Nasıl, ‘Bir ilk aşk öyküsü. Ama heteroseksüel türden’ denilmiyorsa özellikle böyle yazılması da tuhaf değil mi?

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret