25/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Konya’da üç üniversitenin sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin katıldığı seminerde “Heteronormatif Olmayan Sosyal Hizmet ve LGBTİ+’larla Sosyal Hizmet Uygulamaları” sunumu yapıldı.

Konya’da Sosyal Hizmet Semineri’nde LGBTİ+’lar konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Konya’da Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi sosyal hizmet bölümü öğrencileri ile Konya Sosyal Hizmet Kulübü 21-22 Aralık tarihinde Sosyal Hizmet Semineri düzenledi. Seminerde Kaos GL Derneği’nden sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş “Heteronormatif Olmayan Sosyal Hizmet ve LGBTİ+’larla Sosyal Hizmet Uygulamaları” hakkında sunum yaptı.

İlk olarak doğuştan atanan cinsiyetten, ikili cinsiyet sisteminden ve cinsiyet hoşnutsuzluğundan bahseden Arkadaş, LGBTİ+ temel kavramlarını ve LGBTİ+’lara karşı ayrımcılık ideolojilerini katılımcılarla birlikte tartıştı.

Heteronormatif olmayan ve kapsayıcı sosyal hizmetin nasıl inşa edilebileceğini aktaran Arkadaş, “LGBTİ+’larla çalışmam, çalışmak istemem”, “Keşke benim de LGBTİ+ danışanlarım olsa”, “LGBTİ+’lar çok eğlenceli” cümlelerinin ayrımcılık ve heteroseksüellik-natranslık ön kabulü içerdiğinin altını çizdi. Danışanlar herhangi bir beyanda bulunmadan cinsiyet ve cinsel yönelim atayan ifadelerin hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini, bunun sosyal hizmetin temel ilkelerinden olan kişinin bulunduğu yerden başlama ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

konya-da-sosyal-hizmet-semineri-nde-lgbti-lar-konusuldu-1

Arkadaş, sunumuna LGBTİ+’larla sosyal hizmet sürecinin nasıl planlanabileceğini örneklerle paylaşarak devam etti. LGBTİ+’ların kimliklerinde yazan isimleri kullanmak istememe nedenleri tartışıldı. Zarar vermeme ilkesini gözeterek açılma konusunda danışanlara baskı yapılmaması gerektiğini vurgulayan Arkadaş, güvenli ortamı sağlamanın ve LGBTİ+’lar konusunda bilgi sahibi olmanın süreci kolaylaştırabileceğini belirtti. LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları hak ihlallerine değindikten sonra şunları söyledi:

“LGBTİ+’lar hakkında bireysel olarak ne düşünürsek düşünelim, hepimiz LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları hak ihlallerine karşı çıkma ve bu ihlallerle mücadele etme sorumluluğuna sahibiz.”

Sunum, soru-cevap bölümü ile birlikte tamamlandı.


Etiketler: insan hakları, yaşam
nefret