20/12/2018 | Yazar: Kaos GL

Oyuncu Esmeray ve Avukat Yasemin Öz, Kaos GL’nin sözlü tarih panelinde 90’ları anlattı.

Körfez Kızları, Ülker, dergi ve dernek… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Oyuncu Esmeray ve Avukat Yasemin Öz, Kaos GL’nin sözlü tarih panelinde 90’ları anlattı.

Kaos GL, sözlü tarih çalışmaları kapsamında 17 Aralık’ta İzmir’de panel düzenledi.

“Nerden Nereye? Hikayemizi Nasıl Anlatıyoruz?” panelinde Yıldız Tar’ın moderatörlüğünde Cadının Bohçası ve Kestirmeden Hikayeler oyunlarıyla hikaye anlatıcılığına yeni bir soluk getiren oyuncu Esmeray; 90’larda trans kadın mücadelesi ve Ülker Sokak’ı anlattı. 90’lı yıllarda Kaos GL, Öteki Ben gibi LGBTİ+ oluşumlarında yer alan Avukat Yasemin Öz ise 90’lardan günümüze lezbiyen, biseksüel kadın örgütlenmesinden bahsetti.

Panelde hafıza, bellek, deneyimleri hikayeleştirmenin aracı olarak sözlü tarihin yanı sıra KaosGL.org’un yeni başlayan video söyleşi dizisi “Renkli Ekran” konuşuldu.

İlk toplantı ve adını koymak

Tar, ilk olarak Yasemin Öz’e 90’lı yıllarda Ankara’yı, Kaos GL dergisinin ilk yıllarını ve nasıl örgütlendiklerini sordu. Yasemin Öz şöyle yanıtladı:

“İlk gittiğim Kaos GL toplantısında derginin bir sonraki sayının konusu ne olacak diye tartışılıyordu. Ama böyle sanki böyle üzerimdeki bütün yük kalktı, öyle bir ferahlamış hissettim ki… Bir de şöyle bir şok yaşıyorum, bir grup insan kendine eşcinselim diyor. Dergi çıkarıyor, toplanıyor. Bunu kitapçılara bırakıyor. Büyük bir cesaret geldi bana. Onları çok cesur buldum. Ben bir sonraki hafta toplantıya gittiğimde şu moddaydım, “ben lezbiyenim!” O kadar rahatlamışım ki bir haftada. Hani o zamana kadar adını hiç koymadığım, nasıl koyacağımı bilemediğim şeyden öyle bir eminim ki... Öyle bir etki yaratmıştı.”

Ülker Sokak’ta ne oldu?

Ardından Tar, Esmeray’a o dönemlerde İstanbul’u ve Ülker Sokağı sordu. Esmeray, “Körfez Kızları” anektoduyla başladı anlatmaya:

“90’ların başında Körfez Savaşı varken bizden bir üst kuşak trans kadınlar bize lakap taktılar. Biz beş-altı kişiye Körfez Kızları diyorlardı. Ve ‘bunlar askere gitmemek için kadın kılığına girdiler’ diye bizimle dalga geçiyorlardı. Halen o dönemin trans kadınları beni görünce ‘Nasılsın Körfez Kızı’ der. Biz Körfez Kızları’ydık.”

“92’de 93’te bir hortum Süleyman geldi. Hortum Süleyman’ı tanıyorduk. Artık biliyorsunuz onun şiddetini siz de. Sürekli biz eve girerken gözaltına alınıyorduk, çevirmeden gözaltına alınıyorduk, sokağa çıkamıyorduk, alışveriş yapamıyorduk, bakkala giderken alınıyorduk. Her yerden biz gözaltına alınıyorduk. Hortum Süleyman birden gitti, tayini çıktı. Mutlu olduk biz de. 96’da bir Habitat dönemi vardı. Ve dediler ki Hortum Süleyman gelecek. İstanbul’u temizleme operasyonu başladı. İşte kimi temizleyecekler? Sokak çocuklarını, tinercileri, e bir de travestileri temizleyecekler. Hortumu getirecekler. Biz de dedik ki; ‘hortum gelecek ve gidecek’. Hortum Süleyman Beyoğlu’na geldi tekrardan. Ve böyle yaz dönemi olduğu için herkes tatile gitti. Tatile gidelim, Hortum geri gider, evlerimize geliriz. Çok yanlış yaptık. Meğerse Hortum yerleşmeye gelmiş. Tabii ki Ülker Sokak’a ilk baskılar. Feci baskılar. Sokak kapandı. Sokakta sıkı yönetim vardı. Sürekli herkesin kapısının önünde polis bekliyordu. Çıkamıyorduk.”

Panelin devamında Yasemin Öz, 2005’te Kaos GL’nin dernekleşme sürecini; Esmeray ise “Cadı’nın Bohçası” oyununun hikayesini anlattı.

*Esmeray’ın 90’lı yılları anlattığı video söyleşi önümüzdeki günlerde Youtube kanalımızda yayınlanacak.

İlgili haberler:

Acaba L…’miyim? – Renkli Ekran söyleşileri: Oya Burcu Ersoy

Kaos GL dergisi nasıl çıktı? – Renkli Ekran söyleşileri: Ali Özbaş ve Ali Erol

Bir insan ömrünü neye vermeli? – Renkli ekran söyleşileri: Umut Güner

Benim gibi birisi var mı? – Renkli Ekran söyleşileri: Yasemin Öz

 


Etiketler: medya
İstihdam